A Családok X. Világtalálkozójához kapcsolódó programokat szerveztek egyházmegyéinkben

Hazai – 2022. június 28., kedd | 18:51

Június 22. és 26. között rendezték meg a Családok X. Világtalálkozóját Rómában. A központi eseményeken Ferenc pápa is részt vett. Egyházmegyéink számos plébániája kapcsolódott helyi programokkal a római rendezvényhez.

Kaposvári Egyházmegye

A családok világtalálkozójához kapcsolódva június 25-én egyházmegyei családi napot szerveztek Bárdudvarnokon, a Petörke-tó völgyében.

A családokat a kaposvári Katolikus Zeneiskola hangversenye fogadta.

A rendezvényre kijelölt területen felállított sátraknál az egyházmegyében működő és szolgáló lelkiségi mozgalmakkal és közösségekkel ismerkedhettek az érdeklődők.

A fiatalokat az Antióchia és a Barcsiókia lelkes csapata hívta beszélgetésre és játékra; a Házas Hétvége lelkiségi mozgalommal, a Magyar Schönstatt Családmozgalommal és az Emmánuel Közösséggel is lehetett találkozni.

Az életvédelem sátránál a témával kapcsolatos kiadványok mellett a magzat fejlődésének állomásait is szemléltették.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom által működtetett bizdramagad.hu weboldal is bemutatkozott. A honlapon található egyedi, tematizált ajánlásgyűjteményben az emberi életút sokféle kihívásával kapcsolatban kínálnak valós, gyakorlati segítséget.

A „Meghallgatlak” sátornál szentgyónásra és lelkibeszélgetésre is lehetőség nyílt.

Délelőtt Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét. Prédikációjában a főpásztor a házasságról és a valóság szeretetéről elmélkedett.

A házasság és a család egyszerre hivatás és küldetés, a szeretetben való növekedés tere. Senki sem kész, amikor házasságot köt és családot alapít. Fokozatosan növekedni kell a szeretetben, melynek fontos része a valóság elfogadása és szeretete – hangsúlyozta prédikációjában a megyéspüspök.

A nap folyamán változatos programokat kínáltak a szervezők. A legkisebbeket kézműves-foglalkozások, mese, mozgásos játékok, ugrálóvár és csúszda várta; a nagyobbakat rekesz- és kötélmászás. Apa-fia focibajnokságot is szerveztek.

A családok a kilenc állomásból álló családi kihívást is teljesíthették; a párok végigsétálhattak a tizenöt állomásból álló házaspárok útján, ahol az egyes állomásoknál a házasság fontos eseményeiről, feladatairól, korszakairól beszélgethettek.

Délután Béri László Renátó atya tartott előadást, a kapcsolódás misztériumáról fogalmazva meg gondolatait.

A család kapcsolódások rendszere. Mi, emberi személyek mindenekelőtt kapcsolódni akarunk a másik emberhez. „Nem jó az embernek egyedül” – ahogyan ezt már a Teremtő is megmondta Ádámnak. Istennek sem jó egyedül, és ő sincs egyedül. Mindenki kapcsolódni szeretne valamilyen formában.

Hogyan lehetséges, hogy a másik személyhez egy még tisztább, még elkötelezettebb, szeretetteljesebb módon kapcsolódjak? A kapcsolatokban élt élet alapja az istenképünk, illetve az énképünk, az, hogy milyen képet alkotok magamról az agyamban és az érzelmeimben. A másik emberhez való viszonyunk gyakorlatilag nem más, mint az istenképünk és az énképünk összeolvadása. Ahogy Istent elképzeljük, hozzá viszonyulunk és ahogy magunkhoz viszonyulunk, az gyúródik össze és adja ki a mellettünk lévő emberhez való kapcsolódás minőségét – fogalmazott Béri László Renátó.

A kaposvári egyházmegyei családi nap zenés dicsőítéssel zárult.

Részletesebb összefoglalót ITT olvashatnak.

*

Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye több plébániája is programokat szervezett a világtalálkozó időpontjában, így kapcsolódva a főként római eseménysorozathoz.

A szigetvári plébánián június 23-án és június 24-én online kapcsolódtak be a Családok X. Világtalálkozójának programjaiba; 25-én a szigetvári Szent Rókus-templomban, 26-án a szentlászlói templomban szentségimádást tartottak, együtt imádkozva a világegyházzal. Június 26-án felvételről hallgattak előadásokat, majd Rosner Zsolt plébános vezetésével megbeszélték az online szerezett élményeket.

Hosszabb beszámoló ITT olvasható.

*

Veszprémi Főegyházmegye

A veszprémi érsekség által – a Családok X. Világtalálkozójához kapcsolódóan – szervezett családi napok rendezvényének a Veszprémi Érseki Főiskola adott helyet június 25-én. Színes programokkal várták a családokat: a szülők a világtalálkozó negyedik katekézisét dolgozták fel, a gyerekeket mesemondó, társasjátékozás várta, este pedig a szeretetvendégség után közös táncházban vehettek részt a jelenlevők.

Részletes beszámoló itt olvasható. 

A Főegyházmegyei családi napok zárásaként Udvardy György érsek mutatott be szentmisét Veszprémben, az Árpád-házi Szent Margit-templomban június 26-án, vasárnap.

Az evangélium meghív bennünket arra a belső útra, amely Jézus és a hozzá kapcsolódni akarók belső útja – mondta homíliájában a főpásztor. – Jézus követése mindennél több, mindennél nagyobb, mindennél előrébb valóbb. Jézus ebbe a követésbe emeli be a családon belüli kapcsolatot is; Jézus Krisztus követésében van ezeknek értelmük. Jézus Krisztus követése bizalmat kíván. A bizalom éltet, jövőt ad, értelmez, közösséget teremt, értelemet ad; a bizalmatlanság elválaszt, leszűkít, ellenségessé tesz. Csak bizalommal lehet követni valakit. Jézus Krisztus követése a bizalmon túl szabadságra épül; szabadon tudok elköteleződni, szabadon tudom az életemet odaajándékozni egy személynek.

Jézust feltétel nélkül szeretjük, feltétel nélkül követjük. Ebben az összefüggésben érdemes megfontolni, ami az evangélium elején elhangzott: Jézus elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy, hogy szenvedjen és megdicsőüljön. Vagyis az Ő szenvedésében és megdicsőülésében is akarok azonosulni vele – mondta a szónok.

„A mai napon különös módon is hálát adunk családjainkért. Akik itt jelen vannak: szülők, gyerekek, nagyszülők; akik távol vannak, vagy más templomokban ünnepelnek, vagy valamiért esetleg fájdalmas okok miatt nem is tudnak ma ünnepelni. Gondolunk rájuk, imádkozunk értük. (...) a család nevel bennünket legjobban, pótolhatatlan módon, nélkülözhetetlen módon Jézus Krisztusnak a követésére. Hiszen a család tanít bennünket szeretni, tanít bennünket kilépni önmagunkból, tanít bennünket szabadságban elköteleződni” – hangsúlyozta a veszprémi érsek. Kifejtette: a családban tanuljuk meg a nemzedékek közötti egységes kapcsolatot.

Gyermekek, szülők, nagyszülők kapcsolata Istentől akart egység.

Adja Isten, hogy legyen bátorságunk, legyen erőnk, hogy képviselni tudjuk apostol módjára a család szentségét – fohászkodott szentbeszédében Udvardy György. Hozzátette: Ferenc pápa a római találkozón missziós küldetéssel ruházta fel a családokat, ezért imádkozott.

A szentmise záró áldása előtt a főpásztor felolvasta a családok világtalálkozójára írt imádságot, amely dicséri Istent a család nagy ajándékáért, a szeretetkapcsolatok kiemelt helyéért.

A szentmise után a templomkertbe vártak mindenkit, kötetlen beszélgetésre, szerény agapéra.

Udvardy György érsek szentbeszéde teljes terjedelmében ITT olvasható.

*

A római találkozójához kapcsolódóan a Veszprémi Főegyházmegyében június 22-én négynapos programsorozat kezdődött a Veszprémi Érseki Főiskolán, a családpasztorációs iroda szervezésében. Az eseménysor Udvardy György érsek és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósult meg.

Az előadások Veszprémben is Ferenc pápa a találkozóra készített katekézissorozatához kapcsolódtak.

Ennek keretében tartott előadást Süveges Gergő és felesége, Margit A házasság válasz egy hívásra címmel. A négy gyermeket nevelő házaspár derűs őszinteséggel beszélt mindennapi életükről, arról, hogy mik azok a rendező elvek, amelyek kísérik őket 22 éve tartó közös útjukon.

Elhangzott: a házasság nem működik magától, tenni kell érte nap mint nap. Az esküvőn kimondott igen valójában meghatározza azt a keretet, amelyen belül kell a megoldást keresni közös életünkben. Minden házasságban vannak úgynevezett szabadgyökök, amit nem tud nekünk megadni a párunk, de fontos, hogy mire irányítjuk a figyelmünket: arra a 98 százalékra, ami megvan, vagy a 2 százalékon kesergünk, ami előbb utóbb megmérgezi a kapcsolatot.

A házasságban az egyensúlyra kell törekedni, és nem az állandó egyenlőségre, azaz az egyes időszakokban változik, hogy ki mennyit tesz a kapcsolatért. De ha összességében megvan az egyensúly, akkor számíthatunk hosszabb békés együttlétre – emelte ki előadásában a Süveges házaspár.

Előadásukat fórum követette.

Közben a gyermekekre kézműves-foglalkozások, játékok vártak; a kamaszok az őket foglalkoztató témában mélyülhettek el, ifjúsági vezetők segítségével.

Az este szeretetvendégséggel és lelki-fröccs-terasszal zárult.

A Veszprémi Érseki Főiskolán tartott családi napok második délutánján, csütörtökön a Schönstatt lelkiségi mozgalomhoz tartozó Gódány Anna és Szabó Bálint házaspár tanúságtételét hallgathattak meg a jelenlévők.

Ezt követően Pál Feri atya arról beszélt, mit jelent, hogy az életszentségre kaptunk meghívást.

Isten kiválasztott, hogy szentté váljunk. A mentálhihiénés szakember kiindulópontja e témával kapcsolatban a belső egyensúly megteremtésének jogos igénye volt, aminek érdekében bármit megtehetünk, ha cselekedetünk nem veszélyezteti hosszú távú céljainkat – az életszentséget és az üdvözülést –, és nem rombolja emberi, családi kapcsolatainkat.

Pál Feri atya sodró lendületű előadásában szó esett többek között arról, hogy nem a problémák megjelenése, ami meghatározza kapcsolataink minőségét, hanem az, miként kezeljük a problémákat.

Házaspároknak jó tanácsként hangzott el, hogy őrizzünk magunkban feleségünkről/férjünkről néhány olyan emléket, élményt, amelynek felidézése az elviselhetetlennek tűnő élethelyzetekben is tudatosítja, miért a társunk az, akivel nekünk a nehézségek ellenére is érdemes élni.

Egy megható apa-lánya történet pedig arra világított rá, hogy idejében ismerjük fel a dicséret, az elismerés szükségességét. Az előadásban a belső szabadság megőrzéséhez is kaptak útravalót a jelenlévők.

Pál Feri atya előadásáról bővebben ITT olvashatnak.

A programsort ezen a napon is szeretetvendégség és lelki-fröccs-terasz követte, ahol volt miről beszélgetni.

Pénteken Mihalec Gábor párterapeuta tartott előadást; kutatásain és a terápiás beszélgetéseken összegyűjtött tapasztalatain keresztül arra világított rá, hogy a szeretetet természetessé lehet tenni, és bármelyik család újra felfedezheti saját hivatását.

A fiatalabb korosztályt e napon Gregus László mesemondó, a megunhatatlan légvár, a Honvédség jóvoltából felállított tájfutópálya, illetve Écsi Gyöngyi felvidéki bábos meséje szórakoztatta.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye; Pécsi Egyházmegye; Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria