A Csíksomlyói Szűzanya aranyrózsája

Külhoni – 2019. június 1., szombat | 19:33

Ferenc pápa a mai, számunkra különlegesen szép szentmise végén aranyrózsát helyezett a csíksomlyói kegyszobor lábához, ezzel is kifejezve Mária és a vidék hívő népe iránti tiszteletét.

A Szentatya a szentmise végén maga vitte a szoborhoz az aranyrózsát, és azt nagy tisztelettel, fejet hajtva helyezte el a Szűzanya lábánál, majd megérintette a szobor köntösének szegélyét.

Az ötszázéves csíksomlyói kegyszobrot a pápai misére kivitték a kegytemplomból a Hármashalom-oltárhoz.

A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának ajándékozott rózsa ezüstből készült, szára 24 karátos arany bevonatú. Körülbelül 84 cm magas, súlya 1200 gramm.

A Kárpát-medencében jelenleg ez az egyetlen pápai aranyrózsa.

* * *

Az aranyrózsa (Rosa d’Oro) a pápák különleges adománya, amelyet Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak; aranyból készült, illatszerekkel megtöltött rózsa.

Eredetileg az Egyházat szolgálva nagy érdemeket szerzett személyeknek adományozták a pápák. A szokást 1049-ben említik először, mégpedig olyan kontextusban, hogy a pápa kiváló hivatalnokának adományozta a rózsát. Később királyok kapták a kitüntetést, majd testületek is, illetve a 13–14. században már templomoknak is adták. Az első nő, aki átvehette, I. Johanna nápolyi királynő volt 1368-ban; a 17. századtól pedig túlnyomórészt királyi családok nőtagjainak adományozta a kitüntetést a pápa, erényeikért és egyházszolgálatukért.

A 20. század közepe óta a Mennyek Királynőjét, Szűz Máriát tiszteli meg vele a pápa a legfontosabb Mária-kegyhelyeken. Szent VI. Pál pápa 1963-ban a betlehemi Születés templomának, 1965-ben a fatimai, 1966-ban pedig a guadalupei kegyhelynek adományozott aranyrózsa kitüntetést. II. János Pál többek között a częstochowai, a loretói és a lourdes-i Mária-kegyhelyet tüntette ki aranyrózsával. XVI. Benedek pápa a legtöbb Mária-kegyhelyet megtisztelte a kitüntetéssel, amikor felkereste őket (köztük volt Aparecida és Mariazell, a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás-kegytemplom, a cagliari Nostra Signora di Bonaria-kegyhely, a pompeji Rózsafüzér Királynője-bazilika és Altötting). Ferenc pápa a fatimai, a torinói, a guadalupei és a częstochowai Mária-kegyhelyeknek is adományozott aranyrózsát.

Az aranyrózsa az öröm és a szeretet szimbóluma, a régi szertartáskönyvek szerint Krisztus-szimbólum, ily módon adományozása nemcsak egyszerű elismerés, hanem küldetés is: a megadományozottnak Krisztust kell elvinnie a világba.

Még többet olvashatnak az aranyrózsáról ITT.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(bh)

Kapcsolódó fotógaléria