A doni áttörés magyar áldozataira emlékeztek Szegeden

Hazai – 2021. január 14., csütörtök | 10:29

Szentmisével és koszorúzással tisztelegtek az 1943. január 12-én kezdődött doni áttörés során elesett magyar hősök előtt január 9-én Szegeden.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Szent József jezsuita templomban mutatott be szentmisét a doni áttörés magyar áldozatainak tiszteletére.

A szentmisén a püspök kiemelte: többéves hagyomány, hogy ezen a napon, a liturgikus naptár szerint a karácsonyi időszak utolsó napján nemzetünk egyik legnagyobb tragédiája emlékezünk. Emlékeztetett arra is, alig volt olyan család hazánkban, melynek hozzátartozója ne maradt volna a jeges mezőkön, vagy ne szerzett volna az egész életére kiható sebeket.

Prédikációjában a megyéspüspök többek között arról beszélt, hogy karácsonykor nem egy egyszerű család gyermekének születését ünnepeljük, hanem egy olyan gyermekét, aki az emberi természetet felemelte, aki megváltoztatta az emberi történelmet, ugyanakkor nem szüntette meg a gonoszságot, mert az nem tőle, hanem az embertől való.

Az első karácsonykor is voltak borzalmak, szenvedések, amelyeket Jézus maga is megélt, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy van bocsánat, amit csak Isten tud megadni; van örök élet, amit tőle kapunk, és van tőle jövő igazságszolgáltatás, ami túlmutat a történelmen – hangsúlyozta Kiss-Rigó László.

A szentmisét koszorúzás követte a Rákóczi téren álló doni áldozatok szobránál. A Vitézi Rend, a Bajtársi Klub, a megyei Toborzó és Érdekvédelmi Iroda, valamint a szegedi önkormányzat helyezte el koszorúját az emlékműnél.

1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet áttörés. A Vörös Hadsereg offenzívája mínusz 40 fokos hidegben a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozta. Bár a magyar csapatok szívósan ellenálltak a nyári felszerelésben – hiszen a megrendelt téli felszerelésük nem érkezett meg a németektől –, az orosz túlerő átgázolt a honvédeken.

Forrás: delmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Frank Yvette/delmagyar.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria