A drégelypalánki templomban látható Molnár Levente Statio vándorkiállítása

Kultúra – 2024. április 1., hétfő | 17:12

Az Ipolyfödémesről induló fotóművész, Molnár Levente egyedi ötletét valósította meg azzal, hogy élő emberek fotózásával jelenítette meg Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. A Statio nevet viselő kiállítás 2019 óta négy ország számos templomában látható volt, vándorkiállításként több ezer emberhez eljutott. Április 7-ig a drégelypalánki Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban tekinthető meg.

„A Statio című projektem 2019-ben készült diplomamunkaként, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán. A munka fő kérdése az volt, hogy létrejöhet-e egy »szent fénykép«, és ez a kép vajon bekerülhet-e egy templom terébe. Hétköznapi emberekkel megrendeztem és eljátszattam Jézus Krisztus szenvedésének történetét, majd barokk stílusú fényekkel megfotografáltam” – mondta Molnár Levente. 

A Statio első kiállításán, Ipolyságon, a helyi plébános megáldotta a képeket. Azóta – ahogy a Molnár Levente fogalmazott – „a kiállítások során azok a különböző templomok kiegészítőivé és használati tárgyaivá válnak”.

A művész elmondta, hogy 2019 nyarán készített egy önálló kiállítást ezekből a munkáiból az ipolysági római katolikus templomban. Még abban az évben Ipolyfödémesen és Prágában, az azt követő években Budapesten több helyen, majd a tihanyi apátságban, később pedig Ipolyszécsénykén, a Palóc Világtalálkozón volt látható a kiállítás. 

A Statio egyelőre vándorkiállításként működik. Az alkotó örülne, ha kompozíciója egyszer megtalálná valamelyik templomban a végső helyét.

A drégelypalánki kiállítás, amelynek megnyitójára március 23-án került sor, a húsvéti időszakban is szabadon látogatható.

Forrás: Váci Egyházmegye; hirek.sk

Fotó: Molnár Levente

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria