A felelősségről szólt a Fiatalok a Világ Életéért Találkozó Nyíregyházán – KÉPRIPORT

Hazai – 2022. november 24., csütörtök | 17:11

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, november 19-én, szombaton ismét több száz résztvevő érkezett az immár 18. alkalommal megrendezett Fiatalok A Világ Életéért Találkozóra (FAVÉT). A nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda épületében tartott rendezvény témája a felelősség volt.

A találkozón Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét, a fiatalok körében szolgáló iskolalelkészek és plébánosok koncelebrálásával.

Délután három óra körül teljes sötétség volt a Szent Imre Gimnázium kápolnájában. Több mint négyszáz fiatal és kísérőik ültek a padsorokban, és több mint száz fiatal figyelt és várakozott a folyosókon és az öltözőkben.

Tíz fehér ruhás lány haladt a színpad felé, világító mécsessel a kezében, hogy táncos formában előadja a tíz szűz példázatát.

Az ismert példázat egyike volt a tartalmas napot záró „nagy misztériumjáték” tizenhárom jelenetének.

A találkozón részt vevő fiatalok délelőtt Fehér-Nagy Betti Szent Imré-s öregdiák, mentőtiszt; Körei László egyetemi tanár; Olaj Anett életvédő édesanya, az abortuszon átesett nők lelki támogatásában elkötelezett Ráhel Szőlőskertje mozgalom koordinátora tanúságtétele és előadása, valamint a kis misztériumjáték segítségével foglalkoztak a felelősség témájával.

A Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök által bemutatott koncelebrált szentmisét követően a diákok csoportbeszélgetéseken oszthatták meg gondolataikat, meglátásaikat.

A nagy misztériumjáték előtt a szereplők és kellékesek, a mintegy száznegyven résztvevő közös imádság után lelkivezetője, Nagy Csaba atya buzdítását hallgathata meg.

 

*

Részletek a résztvevők élménybeszámolóiból:

„A kis misztériumjáték és Olaj Anett tanúságtétele mélyen a szívemig hatott (...)

Hányszor megtapasztaljuk életünkben, hogy ha el is esünk és a legmélyebbre kerülünk, Isten hatalmas szeretetével ott van, és nyújtja felénk a kezét, hogy felsegítsen minket. Nekünk csak bele kell kapaszkodnunk.

A nagy misztériumjátéknál jó volt látni, hogy a sok fiatal mennyire azonosulni tudott a szerepével, és teljes átéléssel adták elő a bibliai jeleneteket. S a háttérben szorgoskodó kellékeseket is jó volt látni, hogy csendesen tették a dolgukat, és közreműködésükkel is szebbé tették a misztériumjátékokat.”

„Jó volt látni, ahogy egy álom megvalósul. Nagyon kiforrottnak találtam a kis misztériumjátékot...”

*

Nagy Csaba atya a program végén kihirdette, hogy a következő találkozó, a FAVÉT 2023 témája a misszió lesz.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Szöveg: FAVÉT

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Zagyva Klára tanárnő, sajtóapostol; a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium diákjai

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria