A férfi, aki kétmillió kisbaba életét mentette meg

Kitekintő – 2018. január 5., péntek | 19:15

Az ausztrál James Harrison vérében olyan antitestek vannak, amelyek nagyon hasznosnak bizonyultak: kétmillió gyermek életét mentette meg vele. Hazájában „az aranykarú férfi” néven ismerik.

A nyolcvanéves férfi nyugdíjas, szereti az unokáit, szabadidejében bélyeget gyűlt. Mégis más, mint a többiek: nagy kincset rejt magában – és ezt a kincset megosztotta kétmillió ausztrál gyerekkel.

Története 1951-ben kezdődött, amikor 14 éves korában mellkasi műtéten esett át. Életben maradt, hála annak a tizenhárom egységnyi vérnek, amelyet számára ismeretlen emberektől kapott. Akkor arra gondolt, hogy később ő is véradó lesz.

Nem feledkezett meg az elhatározásáról: két nappal azután, hogy elfújta a gyertyákat a 18. születésnapi tortáján, elment vért adni. A vizsgálatok nem sokkal később kimutatták, hogy a vérében ritka antitestek vannak, amelyek segíthetnek a várandós anyáknak: az Rh-összeférhetetlenséggel született csecsemőknél segítenek megelőzni a betegség kialakulását. Ez az antitest megakadályozza, hogy az Rh(D)-negatív vércsoportú anyák szervezete anti-Rh antitesteket termeljen a várandósság alatt vagy azután, s így nem válnak összeférhetetlenné az esetleg Rh(D)-pozitív babákkal.

1967 előtt az Rh-összeférhetetlenség okozta újszülöttkori hemolitikus betegség sok gyermeket érintett Ausztráliában, számos vetélést, illetve súlyos elváltozásokat okozott. James Harrison vére sokat segített abban, hogy az orvosok rátaláljanak arra, hogyan előzhetik meg a problémát. Vérplazmáját felhasználva létrehozták az anti-D-injekciót. Éppen ezért egészen különösen magas összegre, egymillió dollárra biztosították Harrison életét.

Kétmillió gyermeket mentett így meg James Harrison, köztük saját unokáját, Scottot is. Sokan felkeresik, hogy köszönetet mondjanak neki. Találkozott egy édesanyával, aki korábban három magzatot veszített el, és miután megkapta az injekciót, hét makkegészséges gyermeknek adott életet. „Talán én leszek a felelős hazám túlnépesedéséért – mondta nevetve a Today.com portálnak. – Nagyon jó érzés, amikor látom a boldog édesanyákat gyermekeikkel.”

2011-ben, amikor ezredik alkalommal adott vért, a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria