Vecsei: A foglalkoztatás és lakhatás együttesen segíthet a hajléktalanokon

Hazai – 2014. szeptember 18., csütörtök | 11:48

A kormány tervei szerint az átmeneti férőhelyek számának növelése helyett tartós lakhatási megoldásokat keresnek a hajléktalanok számára – Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét ennek kapcsán kérdezte az InfoRádió szeptember 13-án.

Az alelnök kifejtette, hogy a foglalkoztatást és a lakhatást össze kell kapcsolni, és kitért a téli felkészülésre. Mint mondta, minden segítséget kérő rászoruló ellátáshoz jut majd.

Két nagy problémával állunk szemben – mutatott rá Vecsei Miklós. – Az egyik az, hogyan juttassák állandó fedélhez a hajléktalanokat, a másik pedig, hogy miként támogassák azokat, akik nem kérnek segítséget.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a hajléktalanellátás képes arra, hogy a segítséget kérőnek segítséget nyújtson.

„Általában tudunk segíteni a hajléktalanoknak abban, hogy az utcai lététől megszabadítsuk, valahova elhelyezzük őket. Ami nagyon-nagyon szűk keresztmetszet, hogy innét hogyan lehet tovább menni. Erre is vannak programok, tehát ha valaki nagyon ügyes és nagyon kitartó, az tulajdonképpen ma már az albérletig el tud jutni. Ám önkormányzati bérlakások megszerzése igen ritkán sikerül” – számolt be Vecsei Miklós.

„A másik nagyon nagy probléma, hogy mit csináljunk azokkal, akik nem kérnek segítséget, vagy elutasítják a segítségünket. Hihetetlenül nagy erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy az ellátást elutasító emberekkel is történjen valami, hiszen nyilván ott egészen más problémákkal állunk szemben” – jelezte a máltai szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a foglalkoztatást és a lakhatást össze kell kapcsolni, nemcsak azért, mert a munkahely pénzt termel, hanem mert az hozza az ember életében azt a struktúrát, ami miatt képes szabályokat, normákat betartani. „Munkahely nélkül nagyon nehéz túlélni. A szűk mezsgye az elmúlt években a foglalkoztatás volt” – hangsúlyozta.

Vecsei Miklós szerint az elmúlt időszak azt mutatta, hogy egy hosszú távon megjelenő, rendszeres közmunka is tud már segítséget nyújtani a tartósabb lakhatás elérésében. Ha például egy pár vált hajléktalanná és mindkettejüknek van legalább egy közfoglalkoztatotti munkaköre, akkor ők már egy olcsó albérletben meg tudnak maradni, egyedül azonban ez még aligha elérhető.

„Ezerszínű az a paletta, amelyen keresztül megpróbáljuk kivezetni a hajléktalan embereket ebből helyzetből. Ha a lakhatást és a foglalkoztatást össze tudjuk kapcsolni a jövőben is, akkor azt gondolom, ez megvalósítható, járható út. Az ugyanakkor egy távolabbi lehetőség, hogy bérlakás, támogatott lakhatás is rendelkezésükre álljon” – vélekedett.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke beszámolt arról is, hogy már augusztus végén megkezdték a felkészülést a hajléktalanok téli elhelyezésére.

„A hozzánk segítségért fordulók meg fogják kapni a segítséget. A nagyvárosokban egészen széles spektrumát tudjuk nyújtani a szolgáltatásoknak, a segítséget kérőket el fogjuk tudni látni. De a tél újból attól lesz hangos, hogy mi lesz azokkal, akik nem fogadják el a segítségünket. Ők nincsenek olyan nagyon sokan, de az erőnk nagy részét ők viszik el, és náluk a legkisebb a siker az elhelyezésben” – mutatott rá Vecsei Miklós.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria