A fogyatékosság és a befogadás a Pápai Társadalomtudományi Akadémia közgyűlésének témája

Kitekintő – 2024. április 11., csütörtök | 14:30

A Pápai Társadalomtudományi Akadémia április 9–11. között tartja közgyűlését a Vatikánban „Megváltoztatni a meghatározó társadalmi tényezőket és a befogadás új kultúráját építeni” mottóval. Helen Alford nővér, a testület elnöke hangsúlyozta: „A fogyatékkal élők alapvető jelentőséggel bírnak Ferenc pápa pontifikátusában. Legyenek aktív résztvevői a társadalomnak.”

Szembesülni kell a fogyatékkal élő emberek összetett tapasztalataival, valamint a befogadás és a méltányosság irányába történő társadalmi és politikai szabályváltozásokat kell előmozdítani – ezeket a célokat tűzte ki a Pápai Társadalomtudományi Akadémia plenáris ülése, amelyet a vatikáni IV. Piusz palotában tartanak április 9. és 11. között. A tanácskozás témája: „Megváltoztatni a meghatározó társadalmi tényezőket és a befogadás új kultúráját építeni”.

Helen Alford domonkos nővér, az akadémia elnöke hangsúlyozta: „1994-es alapítása óta ez az első alkalom, hogy az akadémia plenáris ülést szentel a fogyatékkal élőknek. Helyes, hogy a 30. évforduló alkalmából foglalkozzunk ezzel a fontos, néha a világ harmadik legnagyobb nemzetének nevezett csoporttal, amely a globális népességben közel áll Indiához és Kínához. A fogyatékkal élők kulcsfontosságú csoportot alkotnak Ferenc pápa pápaságában, aki azt szeretné, ha a fogyatékkal élők rejtett száműzetésükből mielőbb a társadalom aktív résztvevőivé válnának. Az akadémia plenáris ülése hozzájárul, hogy ez lehetővé váljon.”

„A történelem során a társadalmak eltérően vélekedtek a fogyatékkal élőkről, ami gyakran kirekesztésükhöz és peremre szorulásukhoz vezetett. A fejlődés ellenére sok fogyatékos ember továbbra is jelentős akadályokkal néz szembe a teljes társadalmi befogadást illetően. A plenáris ülés célja, hogy foglalkozzon a fogyatékkal élő emberek összetett tapasztalataival, és elősegítse a társadalmi és politikai szabályokat átalakító változásokat a befogadás és a méltányosság irányába. A cél nemcsak a jólétük, hanem a fogyatékkal élők »aktív részvétele« a »polgári és egyházi közösségben«” – mutatott rá Peter Turkson bíboros, a Pápai Társadalomtudományi Akadémia kancellárja.

„Ez egy kihívást jelentő és fáradságos út, amely egyre inkább hozzájárul az emberek lelkiismeretének formálásához, hogy képesek legyenek mindenkit egyedi és megismételhetetlen személynek tekinteni.” „A Pápai Társadalomtudományi Akadémia plenáris ülése harminc évvel a szervezet megalakulása után hozzá kíván járulni ahhoz az úthoz, amelyre a Szentatya hívott, vagyis hogy a fogyatékkal élők a gondozásra szoruló alanyokból a társadalomba teljesen integrált emberekké és állampolgárokká váljanak az országok társadalmi, kulturális és politikai életében, valamint a keresztény közösségek életében.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria