A gázai latin plébánián a keresztények advent első vasárnapján egész nap a békéért imádkoztak

Kitekintő – 2023. december 4., hétfő | 18:19

December 3-án, advent első vasárnapján a Gázai övezet kicsiny keresztény közössége hosszan és kitartóan imádkozott a templomban a békéért. Gabriel Romanelli plébános és Nabila Száleh nővér, a Jeruzsálemi Rózsafüzér Nővérei kongregáció szerzetesnővére – aki nővértársaival és hétszáz hívővel együtt a gázai Szent Család-plébánián talált menedéket – nyilatkozott a SIR hírügynökségnek.

Hittel imádkoztak, de közben félelemmel telve is, mert a tűzszünet idején egy kicsit fellélegezhettek, de azóta még erőteljesebb bombatámadások zajlanak. Nabila nővér hangját az interjú közben elnyomták a robbanások: „Hallgassátok, hogyan lőnek. A plébánia közelében robbannak a bombák. Mindannyian bent vagyunk az épületben” – mondta.

A gázai plébános, Gabriel Romanelli elmondta: „Gáza alig több mint ezer kereszténye a Szent Család latin plébánián és a Szent Porfíriosz görög ortodox plébánián talált menedéket. Gyakorlatilag a gázai keresztény családok mindegyike otthontalanná vált a bombázások miatt.” A latin plébánián az otthonukat vesztett keresztények napjainak rendjét az imádság szabja meg: reggeli szentmise, délutáni rózsafüzér szentségimádással, esti szentmise.

„A templom mindig tele van a hívekkel, de tegnap reggel még inkább tele volt – mondta hétfőn Nabila nővér. – Elkezdődött az advent, és ez arra ösztönöz bennünket, hogy még intenzívebben imádkozzunk, kérjük Istentől a háború mielőbbi befejezését. A karácsony Jézusnak, a béke fejedelmének az ünnepe, ahogyan a helyettes plébános, Juszuf atya emlékeztetett bennünket. Arra hívott, hogy a béke gondolataival és gesztusaival éljünk önmagunk és testvéreink számára, hogy Isten felé forduló szívvel fogadjuk el a történteket, mert az üdvösség csak tőle jöhet. Úgy induljunk el a karácsony felé, hogy csakis a megváltó Istenbe vetett hittel legyünk felfegyverkezve.”

Az elmúlt napokban a tűzszünet lehetővé tette, hogy némi segítség érkezzen a plébániára, főleg Jordániából. A segítséget nagyra értékelte a jeruzsálemi latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa bíboros, aki levélben köszönte meg II. Abdullah jordán királynak a szolidaritás konkrét megnyilvánulását, amelyet a gázai Szent Család-templomban élő plébánia hívei felé tett a Jordán Hásemita Jótékonysági Szervezeten keresztül.

„Advent kezdetén legyen a mi kívánságunk is a gázai gyermekek kívánsága: hogy visszatérhessenek otthonaikba és békében élhessenek” – zárta a beszélgetést Nabila nővér.

Forrás és fotó: Agensir

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria