A gyóntatószékben gyilkoltak meg egy domonkos szerzetest Vietnámban

Kitekintő – 2022. február 1., kedd | 14:49

A vietnámi Kon Tum-i egyházmegyében gyóntatás és a bűnbocsánat szentségének kiszolgáltatása közben ölték meg a 41 éves Joseph Tran Ngoc Thanh domonkos szerzetest január 29-én.

A bűntény nem sokkal a szombati vesperás és szentmise előtt történt. Joseph atya a gyóntatófülkében ült, amikor egy mentálisan instabil férfi késsel támadt rá. Egy másik domonkos szerzetest, aki védelmére sietett, szintén megsebesített a támadó. A templomban gyülekező hívek, az események szemtanúi tehetetlenül nézték a történteket. A súlyosan sérült Joseph atya életét az orvosi beavatkozások sem tudták megmenteni, és a pap még aznap este, helyi idő szerint 23.30-kor meghalt. A rendőrség letartóztatta a zavarodott elméjű tettest – közölte a helyi katolikus sajtó.

A helyi közösséget mélyen megdöbbentette az eset, mely éppen a vietnámi holdújévre (február 1.) való ünnepi készülődés közben történt. A vietnámi domonkos rendtartomány képviselői és a Kon Tumtól 40 kilométerre fekvő Dak Mót egyházközség hívei – ahol Joseph atya nemrégiben vette át a helyi katolikusok „kicsiny nyájának” lelkipásztori feladatait – megrendülésüknek adtak hangot.

Aloisio Nguyen Hung Vi püspök, a Kon Tum-i egyházmegye főpásztora január 30-án, vasárnap gyászmisét celebrált, és részvétét fejezte ki a Dak Mót-i plébániai közösségnek és a vietnámi domonkos rendtartománynak. A püspök többek között a következőket mondta: „Tudjuk, hogy Isten akaratát nem érthetjük teljesen, az Úr útjai kifürkészhetetlenek. Nem tehetünk mást, mint hogy az Ő kezébe helyezzük testvérünket. Joseph atya az örökkévalóságba költözött, és bármi is történt, senki sem választhatja el őt vagy bármelyikünket Isten szeretetétől. Amikor megtámadták, Joseph atya Krisztus helyében állt, és a megbocsátást hirdette. Kegyelemnek tarthatjuk, hogy ebben a pillanatban halt meg, »in persona Christi«. Fájdalmunk ellenére is látjuk a papi hivatás szépségét és nemességét.”

Joseph Thanh atya holttestét a Dong Nai tartománybeli Bien Hoa városában lévő Szent Márton-kápolnába vitték, ahol január 31-én búcsúztatták, majd a Bien Hoa-i temetőben nyugvó domonkos szerzetesek mellé temették.

Tran Ngoc Thanh 1981. augusztus 10-én született Saigonban, és 2010. augusztus 13-án tette le szerzetesi fogadalmát a Prédikátorok Rendjében. Pappá 2018. augusztus 4-én szentelték.

Kon Tum, Kon Tum tartomány fővárosa Vietnám középső részén található, a laoszi, illetve kambodzsai határ közelében.

A becslések szerint már mintegy 99 milliós lakosú Vietnám vallási megoszlása a 2014-es adatok szerint: népi vallású vagy nem vallásos 73%, buddhista 12%, katolikus 7%, a kaodaizmus híve 5%, protestáns 1,5%, egyéb 1,5%.

(Forrás: Wikipédia)

Fordította: Kovács Zoltán

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria