A győri egyházmegyei Szákszenden tizenegy éve szerveznek karitásztáborokat

Kishírek – 2024. június 27., csütörtök | 16:59

A Győri Egyházmegyében számtalan helyszínen szerveznek napközi táborozást rászoruló gyerekeknek a helyi karitászcsoportok. Szákszenden a plébániai karitászcsoport Müllerné Kodela Mária vezetésével idén immár tizenegyedik táborára készül. Az alábbiakban Paksa Balázs írását szerkesztve közöljük.

Hogyan kezdődött a szákszendi táborok története? 2008-ban lett Vérteskethely, Császár és Szákszend plébánosa Író Sándor, aki dinamikus személyiségként mindhárom egyházközség hitéletét igyekezett megújítani. Tevékenységének eredményeként 2010-ben karitászcsoport alakult, amely a kezdeti lépések után 2013-ban erősödött meg annyira, hogy belevágjon egy helyi tábor szervezésébe.

Az azóta eltelt évek rutint adtak, ám a lelkesedést szerencsére nem koptatták el. Müllerné Kodela Mária (Marcsi) lelkesen sorolja az idei tábor tervezett programját: kirándulás, túra, helyi ügyességi és kézműves-programok, napi szentmise és meleg ebéd. Ez utóbbit a helyi önkormányzat támogatja; és a helyi összefogás bizonyítéka, hogy felkérésre önkéntes alapon jön el tanár, kézműveskedő szülő, iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diák, illetve egyházközségi hívő.

Az egyhetes, napközis rendszerben működő táborba felekezetre és hovatartozásra való tekintet nélkül várnak minden szegény sorsú gyermeket, főként a 7–14 éves korosztályból. Sokaknak életre szóló élményt jelent az egész napos együttlét, és az utolsó napon aggódva kérdezik az anyukájukat, hogy ugye jövőre is jöhetnek. „Minden szervezési fáradságot feledtető öröm ezt hallani. A visszatérő és új résztvevőkből általában már a tábor elején vidám, összetartó csapat alakul ki, amit a táborzáró családi napon a szülők is ámulattal jegyeznek meg” – mondta el Marcsi, a táborok főszervezője, aki kiemeli azt is, milyen sokat jelent számára, hogy áldozatos karitászönkéntesek veszik körül.

A szákszendi nyári karitásztáborok különleges hangulatát a győri központ is megtapasztalhatta, hiszen a munkatársak a korábbi évek során több alkalommal részt vettek a tábor egy-egy napján a karitászkuckóval.

A több állomásos, forgószínpadszerű foglalkoztatás során a gyerekek ügyességét, fantáziáját és szépérzékét egyaránt bontakoztatják, emellett az önzetlen segítés fontosságáról és a karitászról is mesélnek nekik.

Író Sándor atya a tábori szentmisében összefoglalja a lelki tanulságokat. A szervezetnél szakmai gyakorlatát töltő kispap személyes élményeit osztja meg.

*

A Győri Egyházmegyében idén is csaknem tíz helyszínen szerveznek nyári táborokat a helyi karitászcsoportok, ezáltal szebbé téve több mint 300 szegény sorsú gyerek üdülését.

Szöveg és fotó: Paksa Balázs 

Forrás: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria