A házasság hete egyházmegyéinkben

Hazai – 2015. február 9., hétfő | 17:10

Több egyházmegyei székhelyen a házasság világnapjához kapcsolódva nyitották meg a házasság hete rendezvénysorozatot. Szegeden és Pécsett Bíró László, a Magyar Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke mutatta be a nyitó szentmisét. Egyházmegyéink tudósításait közöljük.

Szeged-Csanádi Egyházmegye

A fogadalmi templomban bemutatott szentmisével hivatalosan is megkezdődött a házasság hete programsorozat február 7-én Szegeden. Mit tehetünk a családokért? – tette fel Ferenc pápa nyomán szentbeszédében a kérdést a szentmisét bemutató Bíró László püspök.

Merjük pazarolni az időnket a házasságra – biztatott Bíró László. – Időt kell adni egymásnak, a kapcsolat, a házasság nem magától épül, tenni kell érte – hangsúlyozta. Majd hozzátette: Ne engedjük, hogy társadalmi konvencióra, rituáléra értékelődjék le a házasság szentsége, mert az életre szóló valóság.


A házasság hete idei mottójához – „Megtartó hűség” – kapcsolódva Bíró László püspök XVI. Benedek pápát idézve elmondta, az idő múlásával a szeretet hűséggé változik. A hűség döntés – őt választottam, szeretném megismerni, ezért elkezdem szeretni, és miután elkezdtem szeretni, eggyé válok vele. Ezt ünnepeljük a héten – hangsúlyozta a püspök. „Egy szerencsétlen írásban korábban azt olvastam: a hűség a legbiztosabb út a beszűküléshez. Hála istennek, én számtalan példát láttam olyan házasságokra, melyben az öregek nem beszűkültek, de kinyíltak egymás és a világ felé. Arra szeretnénk felívni a figyelmet, hogy igenis vannak egészséges, boldog és élethosszig tartó házasságok, és házasságban élni jó” – emelte ki Bíró László.


A szentmisét követően a szegedi belvárosi plébánián sorsolták ki a házasság hete két felvezető játéka, a Szerelempróba, valamint a Geoláda Extra nyerteseit. Előbbi során több fordulóban kellett feladatokat megoldani, az utóbbi játékban pedig GPS-koordináták alapján ládákat kellett felkutatni, melyekben feladatokat helyeztek el a pároknak. Több mint hatvan pár vett részt a játékokban, akik közül tízen gyertyafényes, romantikus vacsorát nyertek, illetve a nyeretesek közt mozijegyet, bort és belépőket is kisorsoltak a Napfényfürdő Aquapolisba és a ParaParkba.

Pécsi Egyházmegye

Szintén Bíró László püspök nyitotta meg Pécsett a házasság hete rendezvénysorozatot február 7-én, a házasság világnapján. Az ünnepi szentmisén Udvardy György pécsi megyéspüspök koncelebrált.

Hit, hűség és házasság egységét hangsúlyozta homíliájában Bíró László. A tábori püspök Ferenc pápa nyomán arra hívta fel a figyelmet, hogy az ideiglenesség társadalmában élünk, melyet erősít az öröm téves felfogása. Ennek mond ellent a házasság – a találkozás és a kapcsolatok megbecsülése által.


A szentmisét követően a pécsi székesegyház nagycsaládos egyesülete és a Szövetség a Pécsi Családokért egyhetes programsorozatát Bíró László nyitotta meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében.

A szervezők fő célkitűzése, hogy vonzó példákkal segítsék a házasságot tervezőket a felkészülésben, a közös értékek megtalálásában, ugyanakkor megerősítést is adjanak azok számára, akik már házasságban élnek. A kezdeményezés programjainak fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.


Szombathelyi Egyházmegye

Szentségimádással kezdődött meg a házasság hete programsorozata Szombathelyen a Jézus Szíve templomban. Az imában a házasfelek Jézus áldását kérték egymásra, családjukra, és gyertyát gyújtottak a házasságért. A programsorozat kedden filmvetítéssel folytatódik a Savaria moziban. Csütörtökön a Martineumban egy orvos házaspárral beszélgethetnek az érdeklődők. Az eseménysorozatba Zalaegerszeg is bekapcsolódik.

Győri Egyházmegye

Győrben is változatos programokkal várja az érdeklődőket a házasság hete rendezvénysorozat. Ezek közül kiemelkedik a február 9-én 18 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó, melynek keretében Süveges Gergő televíziós műsorvezető és felesége tart előadást a győri városháza dísztermében.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Kecskemét sok helyszínnel, sok programmal csatlakozott a házasság hetéhez. Február 9-én indul a „szerelmi kalandtúra” rendezvény. Ennek része a Ciróka Bábszínház Tündér ballonkabátban című előadása. Az Otthon mozi Szerel-mesék sorozatában az Apropó szerelem című film vetítésével várja a párokat. További programokat tartanak a Bozsó Gyűjtemény, az Aranyhomok Hotel, a Családi Kiss Cukrászat, az Alibi kávézó & toast bár és a Művész Kávézó-Art Café szervezésében. A kalandtúrát teljesítő párok részére március 23-án rendeznek élménybeszámoló estet. Február 14-én flashmobot tartanak a piacon, este pedig A szerelem íze vacsoraestre hívják a párokat. Február 15-én áldják meg a házaspárokat.


Veszprémi Főegyházmegye

Új eseményekkel is bővül Veszprémben a házasság hete programsorozat. Első ízben szervezett rajzpályázatot a Kukkantó Egyesület. Az esemény megnyitóján Somody Zsuzsa, a rendezvény szervezője elmondta: több mint kétszáz rajz érkezett nemcsak Veszprémből, hanem a környező településekről is, ebből harminchét alkotást díjazott a zsűri, melynek tagjai Somogyi Eszter, a Szent Margit Óvoda vezetője, Környei Ágota, a Művészetek Házának múzeumpedagógusa és Takács Zita, a veszprémi Művészellátó vezetője voltak.


A szombaton tartott díjátadón részt vett Márfi Gyula érsek. Köszöntőjében a családban való hitre hívta fel a figyelmet. A rajzokból összeállított kiállítás megtekinthető a Szaléziánum árkádos folyosóján február 19-ig.

A további programok között szerepel egy kampány, melynek keretében a világhálón lehet megosztani fotókat a házasság témakörében. A február 7. és 15. közötti időszakban a Veszprémi Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda, a Veszprém Városi Művelődési Központ könyvtárai, a Családsegítő Szolgálat és a Szent Mihály-székesegyház lesznek a programok helyszínei.

A házasság hete veszprémi rendezvénysorozata a Szent Mihály-bazilikában a vasárnapi 10.30-kor kezdődő szentmisével zárul, amelyet Márfi Gyula érsek celebrál, megáldva a jelenlevő házaspárokat.


Fotó: Szeged: Erhardt Gyula, Szegedma; Pécsi Egyházmegye; Szombathelyi Egyházmegye; Győri Egyházmegye; Parázs Pasztorális Központ; Szaléziánum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria