A hétvégén tartják Havas Boldogasszony ünnepét Szeged-Alsóvároson

Hazai – 2021. július 30., péntek | 12:10

A hétvégén tartják a Havas Boldogasszony-nagybúcsút, a dél-alföldi katolikus közösség egyik legjelentősebb ünnepét a szeged-alsóvárosi ferences templomban, az eseményhez kapcsolódva Bálint Sándor néprajztudósra is emlékeznek – tájékoztatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye az MTI-t.

Havas Boldogasszony ünnepe egy 4. századi hagyományra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, és ennek a csodás eseménynek az emlékére építették fel 1503-ban Szeged-Alsóvárosban a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemplomát, szintén Havas Boldogasszony titulussal. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává is vált.

Bálint Sándor, a népi vallásosság egyik legnagyobb kutatója egy írásában úgy fogalmazott, a búcsújárás, zarándoklat a hitbeli bűnbánatnak és elégtételnek, az emberi megnyugvás keresésének megnyilvánulása. Kivonulás az otthoni környezetből, ahol minden a munkára, a mindennapi feladatokra és a kötelességekre emlékeztet, lelkierő gyűjtése a további helytállásra.

A búcsú programja július 31-én, szombat délután a Bálint Sándor boldoggá avatásáért bemutatandó misével kezdődik, amelyet Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök celebrál. Az esti szentmisében a hivatásokért imádkoznak, majd görögkatolikus liturgia kezdődik, ezt követi a keresztút a Mátyás téren, a szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor misét mutatnak be az elhunytakért.

Augusztus elsején, vasárnap reggel szentmisét mutatnak be az édesanyai, édesapai hivatásokért. A délelőtti ünnepi misét Kálmán Peregrin mutatja be a családok békéjéért, egységéért felajánlva. Délután a betegek gyógyulásáért imádkoznak, majd a betegekért, idősekért, orvosokért és ápolókért mutatnak be misét. Az ünnepet hálaadó szentmise zárja, amelyet Szabó Péter újmisés ferences szerzetes celebrál.

Szombat délelőtt Fodor Ferenc történész a Móra Ferenc Múzeumban mutatja be az érdeklődőknek Bálint Sándor hagyatékát, délután pedig megkoszorúzzák a néprajztudós emléktábláját, amelynél Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita mond áldást.

További információkért keressék fel az alsóvárosi ferences plébánia és látogatóközpont Facebook-oldalát.

Forrás: MTI

Fotó: Szeged-Alsóvárosi Ferences Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria