A hit és a tevékeny szeretet összefonódik – Pápai levél a Kolumbusz Lovagokhoz

Ferenc pápa – 2018. augusztus 10., péntek | 20:25

Ferenc pápa augusztus 8-án, szerdán Pietro Parolin bíboros-államtitkár aláírásával levelet küldött az amerikai Kolumbusz Lovagokhoz, akik a marylandi Baltimore-ban augusztus 7. és 9. között tartották 136. kongresszusukat.

Az Egyesült Államok prímási érsekségében tartott legfőbb évi összejövetelükön kétezer képviselő vett részt, akik a „Karitász lovagjai” mottó jegyében tárgyaltak mintegy kétmillió lovag nevében.

Ferenc pápa levelében felidézi az alapító Michael McGivney lényegi karizmáját, a jézusi karitászt, és utal az 1882-ben alapított lovagrend történetére, melyben a hit és a tevékeny szeretet elválaszthatatlanul összefonódott. Az első lovagok ennek jegyében kezdtek dolgozni egy testvéri társadalom építésén, mégpedig a keresztény nevelés révén, a tagok elkötelezett támogatásával. Ez a vállalás ma is időszerű, minthogy Ferenc pápa hangsúlyozottan kéri annak a tudatosítását, hogy „legyünk egymásnak az őrzői, és éljük a hitünket a szeretet konkrét cselekedetein keresztül”. Ennek a lelkülete Jézus hegyi beszédében körvonalazódik. A Krisztus követésében járó nagy szentek – üzeni a pápa – napról napra egyesítették a hit, az ima és a tevékeny szeretet elvárásait.

A Szentatya állhatatos erőfeszítést kér a Kolumbusz Lovagoktól, hogy tanúságot tegyenek Isten szeretetéről a szegények és a rászorulók gyakorlati megsegítése révén. Elismerőleg szól a pápa a lovagrend számos karitatív kezdeményezéséről, melyet tapintatos csendben valósítanak meg. Idézi Kalkuttai Teréz anya szavait: „Isten megalázkodik, és minket, téged és engem használ fel arra, hogy az ő szeretete és együttérzése legyünk a világban. Isten tőlünk függ, hogy szeresse a világot és hogy kimutassa iránta a szeretetét”. Ferenc pápa reményének ad hangot, hogy a lovagrend „Hit a cselekvésben” és „Kinyújtott kezek” programjai gyümölcsöt hoznak a szegények és a rászorulók számára.

A levél említést tesz a családokról. Miközben még folynak a dublini családi világtalálkozó előkészületei, a pápa köszönetet mond a lovagoknak, hogy bátorítják a házas és papi hivatásokat, védelmezik a házasság és a család eredeti természetét a társadalmon belül. Arra kéri őket, hogy továbbra is támogassák, főként a fiatalokat, egy olyan világban, mely az evangéliummal szembenálló fényekkel van teli, továbbra is maradjanak Krisztus hűséges tanítványai és az Egyház gyermekei. Külön köszönetet mond a Szentatya a lovagrendnek a közel-keleti üldözött keresztények megsegítéséért. Imádkozzanak továbbra is a térség békéjéért, az emberi szívek megtéréséért, a párbeszédért és a konfliktusok tényleges felszámolásáért.

A Kolumbusz Lovagok, Knights of Columbus, katolikus férfiak jótékonysági szervezete, mely 1882-ben jött létre az Egyesült Államok New Haven városában. Célkitűzése szerint segíti a hátrányos helyzetű családokat és gyermekeiket iskolázás és táborozás révén. Oltalmazza az árvákat, a fogyatékkal élőket, a hadirokkantakat és a betegeket. Vallási és oktatási programokat támogat, élet-, betegség- és balesetbiztosítási rendszereket működtet, illetve ösztöndíjakat ad. Világszerte segítséget nyújt a természeti csapások, háborúk okozta károk enyhítésére. A felekezetközi megértés előmozdítására a nem katolikusokat megismerteti a katolikus hittel és erkölccsel. A közel kétmillió tagot számláló lovagrend székhelye New Haven.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria