A hit jelenti élete megtartó erejét – Simone Biles minden idők legeredményesebb tornász világbajnoka

Kitekintő – 2019. október 17., csütörtök | 20:01

A huszonkét éves négyszeres olimpiai bajnok amerikai Simone Biles mindkét női döntőt megnyerte a Stuttgartban rendezett olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság utolsó, október 13-i, vasárnapi versenynapján. Ezzel a katolikus tornász a sportágában minden korábbi rekordot megdöntött.

A gerenda fináléjában Biles a tőle megszokott magabiztossággal mutatta be virtuóz gyakorlatát, és egyedüliként jutott 15 pont fölé ezen a szeren. A 22 éves versenyzőnek ez volt a harmadik világbajnoki címe gerendán, egyben a 24. vb-érme. Utóbbival megdöntötte a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsát.

A talaj fináléja előtt csupán az volt a kérdés, Biles mögött ki lesz a második és a harmadik. Biles tripla cukaharával fűszerezett gyakorlata során egyszer kilépett, ez egytizedes levonást jelentett, ennek ellenére itt is csak ő került 15 pont fölé, és magabiztosan, egypontos előnnyel szerezte meg pályafutása ötödik vb-címét ezen a szeren.

Az amerikai klasszis öt aranyat nyert Stuttgartban, ahonnan 19-szeres világbajnokként és 25-szörös érmesként távozott. Többször is utalt már rá, hogy a jövő nyári, tokiói olimpia után visszavonul, és ha ez valóban így lesz, akkor ez volt pályafutása utolsó világbajnoksága. Tokióban viszont újabb rekordot adhat át a múltnak: Vitalij Scserbo világbajnokságokon és olimpiákon összesen 34 érmet nyert, Biles jelenleg 30-nál tart...

Már a riói olimpián elkápráztatta a világot az apró termetű (142 centiméter magas) szertornászlány. Mi az, ami őt a legjobbak közé emeli? – tette fel akkor a kérdést az Aleteia szerzője. Biles US Magazine-nak adott interjúja során fény derült egy fontos tényezőre: amikor megkérték a tornásznőt, mutassa meg, mi van a táskájában, abban a reményben, hogy rábukkannak sikere titkára.

Sporttáskájának tartalma jórészt nem okozott meglepetést, de a riporter észrevette, hogy egy fehér rózsafüzér is kiesett belőle. Az egyéni összetettben addigra már háromszoros világbajnoki címet magáénak tudható Simone elmagyarázta: „Nagymamám, Nellie vette nekem ezt a rózsafüzért a templomban. Általában nem ezt imádkozom a versenyek előtt; csak úgy magamban imádkozom, de ott van nálam a biztonság kedvéért.”

A tornásznő hányatott életében a hit volt az egyik megtartó erő – erről írt például 2016-ban megjelent önéletrajzában is (Courage to Soar). Biles Ohióban született, édesanyja alkohol- és drogproblémákkal küzdött. Amikor Simone hároméves lett, nagyszülei testvérével együtt Texasba vitték, ahol később hivatalosan is örökbe fogadták őket.

Biles mostanra nagyszüleit szólítja „mamának és papának”, ők pedig a „lányuknak” őt, és minden vasárnap elmegy velük a templomba. Nagyszülei meghatározóak voltak számára, és a kezdetektől fogva támogatták pályáján.

Simone hatéves korában kezdte el a gimnasztikát, miután nagyszülei észrevették kivételes sporttehetségét, és pályája azóta töretlen. A Washington Postnak adott nyilatkozatukban a nagyszülők úgy fogalmaztak: „Simone mindig szeretett a bútorokon ugrálni, olyannyira, hogy Nellie egy idő után belefáradt abba, hogy folyton veszekedjen a kislánnyal, hogy a kanapé és a székek nem játszótér.”

Forrás és fotó: MTI, Nemzeti Sport

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria