A járvány spirituális kihívás is – Anselm Grün Facebook-üzenete a koronavírusról

Nézőpont – 2020. március 10., kedd | 10:41

A hazánkban is közkedvelt lelki író, Anselm Grün német bencés szerzetes Facebook-oldalán rendszeresen tesz közzé aktuális események kapcsán üzeneteket. A koronavírus-járványról március 7-én osztotta meg gondolatait.

A koronavírus megkerülhetetlen beszédtémává vált. A fertőzés elérte Németországot is, úgy érzem, el kell mondanom, amit erről gondolok. A járvány számomra spirituális kihívás is. Mi, németek gyakran elbizakodottak vagyunk, és azt gondoljuk, nekünk nem árthat ez a vírus.

A tajvani kormánynak, Kína közelsége ellenére, sikerült megakadályoznia a vírus terjedését. 42 megbetegedést tudtak mindössze kimutatni Tajvanon, és újabb megfertőződésről sem lehet hallani. Az ott élők két mottót tartanak szem előtt, s ezt nemcsak a keresztények vallják, hanem az egész lakosság. „Védem magam, hogy téged védjelek.” Az önvédelem nem önzés, hanem a másikért való felelősségvállalás, amit felebaráti szeretetből érzünk kötelességünknek.

A másik mottó: „Én rendben vagyok, ezért először is te rakj a szád elé steril maszkot.” Tajvanon az emberek a gyengébbek érdekében hátrébb lépnek, előreengedik őket, hogy szájmaszkot tudjanak venni. A kormány ugyanis elrendelte, hogy egy ember hetente csak három egészségügyi maszkot vásárolhat. Mindent igazságosan szabályoznak. A kínai kormány irigy rájuk, álhíreket terjeszt a világhálón, hogy a tajvani kormány mindezt nyerészkedésből teszi.

Láthatjuk hát, milyen válaszokat lehet adni a járványra: autoriter eszközökkel válaszolni, mint Kína teszi és a felebaráti szeretet keresztény hozzáállásával, ahogy Tajvan próbálja. Nem pánikot kelt, hanem arra biztat, figyeljünk oda minden mozgásunkra, hogy védjük magunkat és ezzel a másikat is. Vállaljuk a fáradságot, hogy másokat ezzel segítsünk.

Arra biztatlak benneteket, ez a két alapelv határozzon meg benneteket is járványhoz való viszonyban. Így a járvány nevelni tudja az egész társadalmat, közel hozza az emberekhez a keresztény értékeket.

Forrás: Anselm Grün Facebook-oldala

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria