A kambodzsai egyház „élő kövei” – 185 fiatalt kereszteltek meg a húsvéti vigílián

Kitekintő – 2024. április 2., kedd | 12:58

A felnőttkeresztelések áldást jelentenek a kambodzsai egyház számára, és a remény jelét jelentik a kis katolikus közösség számára, amely a 17 millió lakosú országban mintegy 20 ezer főt számlál. A március 30-i húsvéti vigílián a phnompeni apostoli vikariátus 185 katekumenje részesült a keresztségben, a keresztény beavatás többi szentségével (bérmálás és Oltáriszentség) együtt.

Amint arról Olivier Schmitthaeusler püspök, Phnompen apostoli helynöke beszámolt, a katekumenek a főváros tucatnyi kerületéből érkeztek.

Tény, hogy ezek fiatal felnőttek hozzáadott értéket jelent a közösség számára – mondta az apostoli helynök, amikor a nagyböjti időszakban tartott egyik felkészítő találkozón a leendő megkereszteltekhez beszélt. A püspök három lényeges szempontot emelt ki, hogy mit jelent kereszténynek lenni a mindennapi életben: imádkozni, szeretni és szolgálni. Arra kérte a fiatalokat, hogy „úgy imádkozzanak, mint Jézus, a nehézségekben és az örömben egyaránt”, és „úgy imádkozzanak, mint Mária”. Fontos, hogy mindig életben tartsuk az Istennel és a közösséggel való kapcsolatot, azáltal is, hogy a lelkipásztori feladatok szolgálatába állítjuk magunkat, a közösség „szerető szolgáinak” lelkületével. A püspök Szent Pál leveleiből vette azt a képet, amelyet a fiatal katekumeneknek javasolt: az Egyház „élő köveiként” jellemezte őket, „azáltal, hogy a közösségünkben az együttérzés szellemében, imádságban és szolgálatban élnek”.

A szertartás alatt Olivier Schmitthaeusler püspök az oltár előtt név szerint szólította a jelölteket, és arra kérte őket, hogy az egyházmegyei anyakönyvbe jegyezzék be nevüket, miközben kezét rájuk tette. A szertartás során minden jelölt egy lila kendőt is kapott a keresztségre való felkészülésük jeleként, amelyet minden alkalommal viselniük kell, amikor templomba mennek.

2023-ban a kambodzsai egyház összesen 397 fiatalt keresztelt meg a húsvéti vigília során (167-et a battambangi apostoli prefektúrán, 126-ot a Kampong Cham-i prefektúrán, 104 felnőttet Phnompenban). A fiatal és felnőtt katekumenek állandó jelenléte annak a jele, hogy „Isten munkája gyümölcsöt terem a kambodzsai egyházban, amely él és növekszik” – mondta végezetül az apostoli helynök.

Forrás és fotó: fides.org

Magyar Kurír

(hj)

Kapcsolódó fotógaléria