A Karitász önkénteseit ünnepelték Szatmárnémetiben

Külhoni – 2018. december 10., hétfő | 14:43

December 5-én, az önkéntesség világnapja alkalmából a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet díjazta azokat a fiatalokat, akik ez év folyamán több mint 20 órát tevékenykedtek aktívan a közösségért.

Az esemény keretében negyvenkilenc önkéntes kapott elismerő oklevelet és ajándékcsomagot, amelyeket Román János karitász-vezérigazgató és Simai Éva, az önkéntesek koordinátora adtak át. Külön dicséretben részesült Mike Sabrina, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumba járó Fűlep Izabella, valamint Zimbru Damian és Ardelean Andrei, az I. C. Brătianu Műszaki Kollégium tanulói. Ők ugyanis több mint negyven órát önkénteskedtek 2018-ban, és Simai Éva elmondása szerint „olyan nagyszerű, önzetlen emberek, akikre mindig, mindenben számíthatott a Karitász”. A díjazott fiatalok többsége részt vállalt a katolikus segélyszervezet éves jótékonysági és szolidaritási rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában.

Több diák is elismerésben részesült, aki korábban a szeretetszolgálat valamelyik gyermekintézményének neveltje volt, és olyannyira megszerette pedagógusait és az intézményt, hogy a továbbiakban önkéntesként segíti munkájukat. A szatmárnémeti Barátság Háza Nyitott Szociális Központban, az erdődi Integrettóban, valamint a túrterebesi Szent Márton-központban is tevékenykedtek ilyen önkéntesek: részt vettek a foglalkozásokon, rendszeresen bekapcsolódtak a központokban megszervezett események szervezésébe, de a nagyobb feladatokat is szívesen vállalták. Az Integrettóban nyáron egy tizenkét önkéntesből álló csapat egy hét alatt újjávarázsolta a játszóteret. Számos fiatal látogatta a Szent Jakab Idősnapközit a nyári szünidőben, beszélgetett, sétált a nyugdíjasokkal.

A Szent Pál Központ tizennégy szatmárnémeti oktatási intézménnyel működik együtt az önkéntesség terén. Az ünnepség keretében elismerésben részesültek azok is, akik ezekben az iskolákban az önkénteseket koordinálják, hiszen jelentős szerepük volt a diákok motiválásában.

Román János vezérigazgató hangsúlyozta, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet jövőre is számít e lelkes, összekovácsolódott, a közösség iránt elkötelezett önkéntes csapat minden tagjára.

Szöveg és fotó: Palincas Erika/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria