A Kárpát-medencei magyar nyelvű Mária Rádiók munkatársai tanácskoztak Nagyváradon

Külhoni – 2023. október 3., kedd | 12:01

Magyarország, Erdély, Délvidék és Felvidék Mária Rádióinak vezetői, képviselői tanácskoztak szeptember 28-án és 29-én a nagyváradi püspöki palotában és a nagyváradi Mária Rádió székhelyén. Az évente megrendezett találkozó célja elsősorban a tapasztalatcsere, a közös utak keresése, egymás megerősítése. Az eseményen Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is részt vett.

A nagyváradi római katolikus püspöki palota konferenciatermében vette kezdetét az idei találkozó.

Szatmári Ferenc elnök köszöntötte az egybegyűlteket, akik Magyarországról, Felvidékről és Délvidékről érkeztek. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök egy imával és néhány buzdító gondolattal üdvözölte a jelenlevőket. A megnyitó beszédek sorát Karácson Tibor, az erdélyi rádió műsorigazgatója zárta, aki a hallgatók hálatelt gondolataival bátorította a résztvevőket.

Mind a négy rádió képviselői beszámoltak arról, miket sikerült megvalósítaniuk a legutóbbi találkozás óta, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, illetve milyen tervekkel készülnek a következő évre.

A beszámolók után együtt keresték a megoldást a felmerült kérdésekre. Egy rövid szünet után átsétáltak a székesegyházba, ahol Kristófi János-Zsigmond kántor, karnagy szólaltatta meg számukra a felújított orgonát.

Nagy élmény volt kissé elcsendesedni és hallgatni a szép muzsikát, de legalább akkora élménynek számított az is, hogy az érdeklődők közelről is megtekinthették a gyönyörű hangszert. Ezután közös vacsorán vettek részt, ahol alkalmuk volt tovább mélyíteni a kapcsolatokat, illetve tovább gondolkodni a közös jövőről.

Pénteken a rádió stúdiójában kezdődött a program. A közös reggeli után szentségimádást tartottak a stúdió kápolnájában, melyet élő adásban is közvetítettek. Felemelő érzés volt közösen imádkozni és megérezni az egység erejét. Ezt követően visszatértek a püspöki palotába, ahol Lakatos Attila, a Vallásturisztikai Központ vezetője mutatta be a vendégeknek az impozáns épületet és annak „kincseit”.

A találkozó csúcspontja a püspöki kápolnában tartott közös szentmise volt, melyet Böcskei László püspök mutatott be.

A főpásztor szentbeszédében az ünnepre való tekintettel (Szent Mihály, Gábor és Rafael főangyalok) az angyalokra hívta fel a figyelmet, akik segítenek az Istennel való kapcsolat megteremtésében. Majd a kápolna oltárképe kapcsán Borromeo Szent Károly példájáról beszélt, aki a nehézségek idején imádkozott, Istentől kérte az erőt, de áldozatot is vállalt a rábízottakért.

A nagyváradi megyéspüspök arra bátorította a rádió munkatársait, hogy vegyenek példát róla, és vállaljanak áldozatot Isten evangéliumának hiteles és hatékony terjesztéséért.

Az ünnepség utolsó helyszíne a nagyváradi vár volt, ahol lerótták tiszteletüket Szent László király szobra előtt, kérve közbenjárását nemzetünkért.

Közös ebéddel zárult a találkozó.

Forrás és fotó: Romkat.ro / Vidican-Lokodi Tünde

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria