A Kassai Görögkatolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezték ki Cyril Vasiľ érseket

Kitekintő – 2020. január 23., csütörtök | 11:58

Ferenc pápa január 20-án a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye sede plena apostoli adminisztrátorává nevezte ki Cyril Vasiľ’ SJ görögkatolikus címzetes érseket.

A sede plena kinevezés arra az esetre utal, amikor az adott egyházkerületnek van püspöke. A Kassai Görögkatolikus Egyházmegye főpásztora Milan Chautur CSSR. „Apostoli adminisztrátor kinevezésekor a megyéspüspök a saját illetékességében együttműködik az apostoli adminisztrátor mandátuma teljes, szabad és békés gyakorlásában” – olvasható a püspökök lelkipásztori szolgálatát rögzítő dekrétumban. Cyril Vasiľ eddig a Keleti Egyházak Kongregációja titkáraként tevékenykedett.

Cyril Vasiľ Kassán született 1965. április 10-én szlovák görögkatolikus családban, édesapja görögkatolikus pap. 1982 és 1987 között a pozsonyi Szent Cirill és Metód Teológiai Karon folytatta tanulmányait. 1987-ben szentelték fel a szlovák görögkatolikus egyház papjává. Tanulmányait Rómában folytatta a Pápai Keleti Intézetben, ahol 1989-ben kánonjogi licenciátust szerzett. 1990. október 15-én belépett a Jézus Társasága szlovák rendtartományába, ahol 2001-ben tette le végső fogadalmait.

Időközben a Pápai Keleti Intézetben szerzett doktori fokozatot a keleti egyházak kánonjogából. 2002-ben a Pápai Keleti Intézet Keleti Kánonjogtudományi Karának dékánjává nevezték ki, majd 2017-ben az intézmény rektora lett.

Tanítói és intézményvezetői tevékenysége mellett tanácsadója lett a Keleti Egyházak Kongregációjának, a Hittani Kongregációnak, valamint az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozása Pápai Tanácsának (ami 2016-ban beolvadt az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumába). A római Pápai Gergely Egyetem mellett a Pozsonyi Egyetem és a Nagyszombati Egyetem teológiai karának professzora volt.

XVI. Benedek pápa 2009. május 7-én a líbiai Ptolemais címzetes érsekévé és a Keleti Egyházak Kongregációja titkárává nevezte ki.

Kassai apostoli adminisztrátorrá történt kinevezésével befejeződik a Római Kúriában végzett szolgálata, és visszatér hazájába, ahol tagja lesz a szlovák katolikus püspöki konferenciának.

Cyril Vasiľ a következő nyelveken beszél: görög, latin, ószláv, szlovák, cseh, orosz, ukrán, lengyel, angol, francia, német, spanyol és olasz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Gréckokatolícka Eparchia Košice/Peter Hric/Byzantinos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria