„A kódex születése” – előadás-sorozat a Gyöngyösi Ferences Könyvtárban

Kultúra – 2015. október 5., hétfő | 9:01

A Gyöngyösi Ferences Rendház és Könyvtár sok évszázados könyvkultúrájának legkorábbi időszakát eleveníti föl „A kódex születése” című, háromrészes előadás-sorozat és bemutató, melyen középkori technikákkal készítik el Szent Ferenc Megerősített Regulájának másolatát.


Október 9-én és 16-án, valamint november 6-án a ferences kolostorban könyvtörténeti és művészettörténeti előadások mellett Buzogány Dezső kalligráfus, valamint Fehrentheil Henriette és Csuzi Enikő restaurátorok középkori technikák segítségével elkészítik Szent Ferenc Megerősített Regulájának másolatát.  A kódexkészítés folyamatáról Fáy Zoltán, a Magyar Ferences Könyvtár könyvtárosa beszélt szerkesztőségünknek.

A Megerősített Regula másolata valódi pergamenre készül, mely nagyon fiatal kecske bőréből van, különleges cserzéssel kikészítve, elvékonyítva és krétával kifehérítve. Erre a pergamenre fog lúdtollal írni Buzogány Dezső kalligráfus. Először ólommal vékonyan megvonalazza a lapokat, majd olyan gubacstintát használ, amit szintén eredeti recept alapján, házilag készítenek: a gubacsokat vízben áztatják, vasgálicot adnak hozzá, és arábiai gumit, vagyis gumiarábikumot, egy akácfajta mézgáját. A betűk szintén középkoriak lesznek, gothica textualis formata, olyan, mint a lemásolandó eredeti Regula. A kisebb iniciálékhoz miniumot használnak majd, a nagyokhoz füstaranyat, ami az alufóliához hasonló, csak lényegesen vékonyabb, 24 karátos arany. Eredeti ragasztóanyaggal rögzíti, majd különleges szerszámokkal teljesen a felületre simítja és kifényesíti az aranyat.

Amikor az utolsó iniciálét is bearanyozták, a restaurátorok megmutatják, hogyan készült a középkori kötés. Az íveket összefűzik, majd az egészet deszkák közé fektetik – innen van a kódex név is, a caudex fatörzset, deszkát jelent. A deszkákat nedves bőrrel vonják be, amibe felmelegített görgetőkkel és idomokkal különféle díszeket nyomnak bele. Hímzéssel elkészítik a könyvgerinc elején az oromszegőt, vereteket és kapcsokat raknak a könyvre, és szinte már kész is a kódex – leszámítva, hogy présbe kell rakni. 

Nem pontos utánzat, azaz úgynevezett nemesmásolat készül, hanem a mintánál, a Gyöngyösi Ferences Könyvtár XV. századi kódexénél kicsit gazdagabban díszített könyv.

A rendezvény célja, hogy az elméleti előadások mellett minden lényeges munkafolyamatot bemutassanak az érdeklődőknek, annak reményében, hogy sikerül közelebb hozni számukra a középkori szerzetesi kultúra e meghatározóan fontos részét.

Az előadás-sorozaton való részvétel ingyenes; minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Fotó: Gyöngyösi Ferences Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria