A koronavírusban elhunytakért hangzott el a Pannonhalmi Főapátság esti imádsága

Megszentelt élet – 2021. április 12., hétfő | 18:00

Április 11-én, fehérvasárnap, az irgalmasság vasárnapján az esti kompletóriumban a pannonhalmi bencés szerzetesközösség együtt imádkozott azokért a testvérekért, akik a koronavírus-járványban veszítették életüket.

Hortobágyi Cirill főapát a következő szavakkal vezette be az imádságot: „Az elmúlt év eleje óta a koronavírus-járvány fogva tart minket. Mindannyiunk életét fogva tartja, és közben megrendítette a világot. Számtalan ember fertőződött meg és veszítette életét. Számtalan ember szenved a pandémia következményeitől. Ma, a feltámadást követő nyolcadik napon a Covidban elhunytakért imádkozunk, különösen hazánk szerzetesrendjeinek kilenc elhunytjáért és a Pannonhalmi Területi Főapátság tizenöt egyházközségében elhunyt 55 testvérünkért. Jegyezze fel az Úr az ő nevüket az élet könyvébe, mi pedig emlékezzünk rájuk, és kérjük az Isten irgalmát mindannyiunk számára.”

A bencés testvérek imádkoztak az elhunytakért, gyertyát gyújtottak értük, különösen annak az 55 hívőnek az emlékére, akik a Pannonhalmi Területi Főapátság valamelyik plébániájához: a bakonybéli, a győrszentiváni, a kismegyeri, a lázi, a ménfőcsanaki, a pannonhalmi, a ravazdi, a tápi, a veszprémvarsányi közösség  tagjaként veszítették életüket a koronavírus-fertőzés következtében. Megemlékeztek azokról is, akikre senki sem gondol többé.

Kérték az Urat a gyászolókért, akik a pandémia alatt elveszítették valamely szerettüket: „Vigasztald meg őket gyászukban és veszteségükben, és légy velük, ha az utolsó napokban és utolsó órákban nem lehettek ott családtagjuk mellett, ha nem foghatták kezét, ha nem tudtak elbúcsúzni tőle. Adj nekik alkalmat és időt, hogy megéljék gyászukat és veszteségüket. Adj nekik embereket, akik szeretettel és emberséggel kísérik őket gyászukban.”

Gyertyát gyújtottak a nővérekért és betegápolókért, orvosokért és kórházi dolgozókért is, akik ebben az embert próbáló időben a betegekről gondoskodnak, gyakran minden emberi határon és erőfeszítésen felül: „Adj nekik türelmet, kitartást és erőt, adj nekik jó szót, amellyel a betegekhez és az otthon aggódó hozzátartozókhoz fordulnak, vagy amellyel a legrosszabbat közlik. Add, hogy pihenhessenek és erőt merítsenek. Adj nekik lehetőséget, amikor feldolgozhatják és megoszthatják mindazt, amit az emberi szenvedésről és halálról megéltek.”

Imádkoztak a döntéshozókért, politikusokért és a munkájukat segítő szakemberekért, akik nehéz helyzetben vannak, mert egészen eltérő igények és szükségletek között kell mérlegelniük és megfelelő döntést hozniuk: „Növeld az emberek között a szolidaritást, a megértést és az összetartozás érzését, hogy társadalmunk és hazánk szembe tudjon nézni az előttünk álló idők kihívásaival, és megőrizze a kölcsönös bizalmat és a reményt.”

A kilencedik gyertyát azokért a szerzetesnőkért és szerzetesekért gyújtották meg, akik életüket veszítették a koronavírus-fertőzés következtében: „Vanyek Gizella Don Bosco nővérért, Horváth Lóránt Ödön premontrei apát úrért, Edelényi Judit és Tóth Teréz szociális testvérért, Balázs Gergely György és Szabó István Ervin piarista atyáért, Forgách Éva Sacré Coeur-nővérért, Varga László szalézi atyáért és Temesvári Károly Benedek pálos atyáért. Ők egyedül neked akartak tetszeni, életüket a te országod építésére szánták. Add, hogy romlandóságnak alávetett emberségük magára öltse a romolhatatlanságot és halhatatlanságot.”

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Horváth Tamás

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria