A kreativitás az intelligencia játéka – Lezajlott a Pázmányon a Bionika Akadályverseny döntője

Hazai – 2023. december 19., kedd | 11:06

Október 24. és december 16. között immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Bionika Akadályversenyt az Info-Bionikai Egyesület tagjai a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának (PPKE ITK) oktatóival és kutatóival közösen, hallgatói segítséggel.

Einstein nyomdokain járva, kreatív kihívásokon keresztül dőlt el, hogy melyik csapat nyeri idén a Bionika Akadályverseny döntőjét. Szoros volt a verseny.

A kétfordulós megmérettetés iránt idén kiemelkedően nagy volt az érdeklődés: az első, október 24-től november 21-ig zajló online fordulóra 46 középiskola 72 csapata jelentkezett, köztük Dunaszerdahelyről és Sepsiszentgyörgyből nevezett csapat is. Az első fordulóban legsikeresebb csapatok a Pázmány ITK kutatólaborjaiban és előadóiban folytatták a versenyt az első helyért december 16-án Budapesten.

Mivel idén különösen magas volt a több csapatot indító középiskolák száma, még nagyobb jelentőséget kapott az a versenyszabály, hogy a döntőbe iskolánként csak két csapat juthatott be.

A szombati döntőbe bejutott csapatok a bionika különböző részterületeiről kaptak feladatokat: többek között kipróbálhatták, hogyan tudnak drónt vezérelni, érintésmentesen PAC-MAN játékot irányítani egy neurális hálózat betanításával; egy agymodell összeállításával begyakorolhatták, hogy milyen területekből áll az emberi agy; mérhettek mikroszkóppal különböző rovarrészeket; genetikai markerek alapján összeállíthattak egy képzeletbeli családfát, illetve végezhettek mozgásmonitorozást virtuális avatar segítségével.

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium kísérőtanárai szerint „lenyűgözően érdekesek és kreatívak voltak a feladatok; az egyetem helyszínként szolgáló laborjainak felszereltségén pedig látszik, hogy gyakorlatorientált képzés zajlik bennük”.

A jó hangulatú versenyt a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium „Triptofánkok” csapata nyerte; a második helyezett a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „Csapatnév” nevű csapata lett; a dobogó harmadik helyét a „BOMBA VAN NÁLUNK” elnevezésű csapat foglalhatta el, akik szintén a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból érkeztek.

Idén – reagálva a részt vevő középiskolák lelkesedésére – a legeredményesebb középiskolának különdíjat is kiosztottak a szervezők, amelyet első ízben a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kapott meg (nemcsak azért, mert ez a gimnázium indította a legtöbb csapatot a versenyen, hanem mert a nyolc radnótis csapat közül öt bekerült a legtöbb pontot elért csapatok top 10-es kategóriájába is).

Bán Sándor, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapatainak kísérőtanára az iskola nevében örömmel fogadta az elismerést, és elmondta, mennyire büszke a diákokra, akik saját maguk regisztráltak, és biztattak másokat is a Bionika Akadályverseny SOLO változatán szerzett élményeik alapján. A pedagógus elmondta, a verseny neki is nagy élmény, az ITK laborjaiban tett látogatás során sok új ötletet merített a biológiaoktatáshoz.

A versenyző intézmények listája ITT tekinthető meg.

A bionika az emberi életminőség javítását szolgáló tudomány, amely a természet megoldásait alkalmazza az információs technológia területén. Ez a rendkívül gyorsan fejlődő tudományág a biológia, a molekuláris fizika és a kémia, valamint az informatika alapjaira épül, újabb távlatokat nyitva a műszaki fejlődés számára.

Európában a Pázmányon indult az első bionikus mérnöki képzés, az ITK-n egyedülálló módon pedig már a hallgatók is részt vehetnek a karon folyó élvonalbeli kutatásokban.

A Bionika Akadályversenyt a Pázmány ITK és az Info-Bionikai Egyesület közösen szervezte meg. A rendezvény az NTP-TMV-22-0094 számú pályázat keretében, a Nemzeti Tehetség Program, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.

Forrás: PPKE ITK

Fotó: Pázmány ITK és PPKE ITK Vizuális Műhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria