A kultúra új lovagja: Béres György egyházzenész

2017. január 22. vasárnap 18:31

Sapszon Ferenc, a Gregorián Társaság elnökének felterjesztése alapján – Szőnyi Erzsébet zeneszerző, Tardy László karnagy és Kárpáti Kázmér OFM ajánlásával – Béres György egyházzenész, a társaság alelnöke a Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült, amelyet január 22-én a Stefánia Palotában vett át.

A Gregorián Társaság 25. születésnapján a Mátyás-templomban

Sapszon Ferenc a következőképpen méltatta a gregorián kutató, karvezető művészi-tanári életművét és „lovagias tetteit”: Béres György Magyarországon elsőként ismertette meg, és azóta is tanítja a legújabb nyugat-európai gregorián kutatások (amelyekben maga is részt vett) eredményeit, és az ezek alapján megszületett új tudományt, a gregorián szemiológiát. Éveken át e tudományterület tanára volt a Bécsi Zenetudományi Intézetben és Salzburgban, a Mozarteumban is. 1990-ben alapította meg és huszonnégy éven át választott elnökként vezette a Gregorián Társaságot, amelynek célkitűzése a római hagyományú egységes gregorián ének visszahelyezése a liturgiába, illetve a gregorián ének közkinccsé tétele. Eddig hatvanöt tanfolyamot szervezett énektanárok és egyházzenészek részére, nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben és a Felvidéken is. (1990 óta ezek akkreditált pedagógus-továbbképzésnek minősülnek hazánkban.)

1998-ban életre hívta – a nagy érdeklődésre való tekintettel azóta háromévenként megrendezett – Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivált, amelynek azóta is a művészeti vezetője. Ő szervezi az idei, hetedik zenei ünnepet is. Az eddigi rendezvényeken tizennégy ország harmincnyolc szkólája lépett fel. Mind a hat fesztivál gerincét a liturgikus események alkották, s ezeken kívül hangversenyek és nemzetközi hírű kutató professzorok előadásai segítették a gregorián ének megismertetését. Az események alatt írástörténeti, gregoriántörténeti, illetve gregorián ihletésű képzőművészeti kiállításokat tekinthettek meg az érdeklődők. A váci programsorozat elsődleges célja, hogy a belgiumi watou-i nemzetközi gregorián fesztiválokhoz hasonlóan, hazánkban is hallhatóak legyenek a legrangosabb szkólák, és a legnevesebb professzorok által betekintést kaphasson a közönség a Nyugat-Európában folyó gregoriánkutatásokba.

Béres György a Gregorián Társaság fennállása óta tizenhat, szkólatalálkozóval egybekötött tanulmányi napot szervezett és vezetett az ország különböző pontjain. Irányításával és a társaság, valamint a Bárdos Lajos Zenei Hetek közös szervezésében további tizenhat alkalommal került sor hasonló rendezvényre. Az említett alkalmakat szkólatalálkozókkal, illetve gregorián szentmisével kötötte össze, hogy a szkólák egymástól is tanulhassanak és minden a liturgiában teljesedjen ki. Gyakran hív vendégelőadókat is, akik pedagógiai, zenei, liturgikai vagy történeti témákkal foglalkoznak. Ezen túlmenően rendszeresen tart előadásokat a fővárosban és vidéken, zenei és egyházi intézményekben, különböző fórumokon.

A pap tanár, az egyházzenész számos új mű megszületését inspirálta: Szőnyi Erzsébet, Koloss István, Daróci Bárdos Tamás, Soproni József, Gyöngyösi Levente, Petr Eben, Peter Planyavszky gregorián ihletésű darabokat írtak a tiszteletére, neki ajánlva azokat.

Megalapította a Schola Gregoriana Budapestinensist, hogy a Gregorián Társaság alapvető célkitűzése, a gregorián ének liturgiában történő megszólaltatása megvalósuljon. Vezetésével az együttes – a nyári hónapokat kivéve – húsz éve minden kedden 18.30 órától gregorián misét énekel a pesti ferences templomban. A kórus 1995-ben hivatalos meghívottként fellépett Bécsben a Gregorián Ének Kutatásának Nemzetközi Társasága (AISCGre) kongresszusán és a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválokon. Minden év márciusának első hétfőjén, a hagyományos Kodály-emlékmisén a Mátyás-templomban is ez a szkóla kap meghívást a mise proprium tételeinek megszólaltatására. Többször énekeltek Bécsben és Pozsonyban, valamint – a rendszeres szolgálat mellett – vidéken és Budapesten is évente többször vállalnak közreműködést hangversenyen és gregorián misén.

A 2010-ben elindult „Élő gregorián – Hangzó Árpád-kor” című országos programsorozat fő megvalósítóiként igyekeznek minél több Árpád-kori (katolikus és a történelem folyamán reformátussá lett) templomban megszólaltatni a liturgiában a gregorián éneket, rámutatva ezzel a kereszténység egységére, valamint az európai és a hazai kultúra összefonódására.

Erdő Péter bíboros 2007. június 7-én munkásságának elismeréseképpen Béres Györgynek adta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díját; Belváros-Lipótváros Önkormányzata pedig 2008. január 22-én az V. kerületben végzett közművelődési tevékenységéért őt tüntette ki az első Pilinszky-díjjal.

S tegyük hozzá, hogy e hosszú, eredményekben gazdag lelkipásztori-művészi pályafutás még koránt sincs lezárva…

Fotó: Merényi Zita

Pallós Tamás/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle