A Lélek nem mássá tesz minket, hanem azzá, akik vagyunk – Új alszerpapokat avattak Debrecenben

Hazai – 2023. május 31., szerda | 12:19

A Görögkatolikus Egyház rítusában általában tamásvasárnapon részesülnek férfiak kisebb rendekben, idén azonban május 27-én, pünkösd előestéjén vált alszerpappá Anton Pál, Gréz Balázs és Lesku Máté Debrecenben, az Attila téri főszékesegyházban. A vecsernyét Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette.

A szertartás az ünnepre hangolódás jegyében telt, így a főpásztor rövid elmélkedésében azt fejtegette, hogy kinek-kinek mi mindent kell tennie azért, hogy a leszálló Lélek átjárja. Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a Lélek, miközben meghív, átalakít minket, újjá is formál, hogy valami újat, valami mást kapjunk, mint eddig. Csakhogy Krisztus Urunk megtestesülése óta a Lélek ajándéka nem mássá teszi az embert, hanem emberebb emberré – világított rá Kocsis Fülöp.

Krisztus Urunk, amikor megtestesült, akkor megvalósította a teremtő Atya eredeti tervét, hogy az ember, aki az Isten képmása, tökéletes mása legyen az Istennek, akivel tökéletesen egyesül. Jézus személyében ez megtörtént. Nyilvánvalóan nem a Lélek nélkül, hiszen az Atya Fia pontosan csakis a Lélekben tudta beteljesíteni ezt az isteni akaratot.

Jézus Krisztus a megtestesülésben a Lélek által egyesítette az embert és az Istent. Ettől kezdve tehát mindazok, akik megkeresztelkednek Krisztusban, magukra veszik a bérmálás szentségét, mintegy megkeresztelkednek a Lélekben, akkortól azt az emberséget élhetik, amelyet kiről-kiről az Atya elgondolt. A Lélek tehát nem mássá tesz minket, hanem azzá, akik vagyunk. Még inkább azzá, akik vagyunk, akik egyelőre csak lehetnénk, mert nem azok vagyunk, akik vagyunk.

Még nem azok vagyunk, akikről az Isten a maga tervét elgondolta. Csak a Lélek által válhatunk azzá, s ez is kinek-kinek más ajándék. Hiszen a leszálló Lélek valóban átalakít minket, mindent megad a Szentlélek, mindenkinek azt, amire szüksége van.

Ha ennek az ünnepnek a során valamilyen lelki feladatunk van, az talán éppen ez, hogy a Lélek vezetésével felismerjük: kik is vagyunk?

– fogalmazott a metropolita. Hozzátette: rá kell ébredni arra, mi hiányzik belőlünk ahhoz, hogy azzá legyünk, akik vagyunk, akinek lennünk kell. A Lélek elvezet bennünket erre az igazságra, ez a teljes igazság, amikor teljes emberré válunk, teljesen azzá, akik vagyunk.

A vecsernyén a Hajdúdorogi Főegyházmegyében szolgáló fiatalemberek váltak alszerpappá: Lesku Máté jelenleg a debreceni főszékesegyház kántora, Anton Pál Győrben, Gréz Balázs pedig Nyírmártonfalván teljesít szolgálatot. E kisebb renddel a fiatalemberek ezentúl kiegészült öltözékben végezhetik az oltár körüli szolgálatot. Magukra ölthetik a szticháriont és az oráriont, püspöki liturgiák alkalmával pedig szolgálatuk eszközei a kancsó és a kéztörlő lesznek.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria