A lelki és testi egészségért – Megmozdult a kispesti Reménység-iskola az Európai Diáksport Napján

Hazai – 2020. szeptember 25., péntek | 19:57

Fehér pólós, sportoló diákokkal telt meg a budapest-kispesti Nagyboldogasszony-plébániatemplom körüli tér szeptember 25-én délelőtt. Immár harmadik alkalommal rendezte meg az Európai Diáksport Napját a Reménység Katolikus Általános Iskola.

Minden évben szeptember utolsó péntekjén tartják az Európai Diáksport Napját, mely program a Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére született meg tizennégy évvel ezelőtt; 2015 óta Európa más országaiban, sőt néhány éve már a kontinensen túl is megrendezik a sportnapot a különböző iskolák. Magyarországon is számos oktatási intézmény kapcsolódik a kezdeményezéshez – köztük a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola.

Az iskolától induló futással kezdődött a program, rendőri felvezetéssel, a diákok és a pedagógusok szimbolikusan 2020 méter megtétele után érkeztek a Nagyboldogasszony-templomhoz.

A téren – a rendezvény lebonyolításában az iskolát segítő egyesületek, szakemberek és a tanárok vezetésével – különböző sportágakat, játékokat próbálhattak ki a gyerekek: sor- és váltóversenyek, koordinációs létra, futóiskola, röplabda, kézilabda, labdarúgás, ugrálókötelezés, kötélhúzás, sőt, tánc is várta őket, ami különösen népszerűnek bizonyult. A járvány miatt a küzdősportok most kimaradtak a kínálatból. Az évfolyamok váltották egymást az állomásokon, így mindenki mindenbe belekóstolhatott.

Idén a Kispesti Női Kézilabda Klub, a Kispest SE, a Kispesti Atlétika Club, valamint önkéntes egyetemisták segítettek a program lebonyolításában a szakmai háttér, illetve a szükséges eszközök biztosításával.

A világjárvány idején különösen is szembesülünk azzal, milyen fontos az egészségünk. Az egészséges szokások kialakítása pedig már gyerekkorban kezdődik – ezt a célt szolgálja ez a rendezvény is.

Géczy Árpád igazgató elmondta: a lelki mellett a fizikai egészséget is nagyon fontosnak tartják az iskolában, és szeretnék ösztönözni a gyerekeket arra, hogy olyan sportot válasszanak, ami megfelelő a számukra, amit szívesen űznek. Ez a rendezvény azért fontos, mert itt a kerületi egyesületek közreműködésével különböző sportágakkal ismerkedhetnek meg a diákok, ami választási lehetőséget ad nekik.

A rendszerváltást követően keresztény, ökumenikus intézményként megalakult Reménység-iskolát 2013-ban vette át a Katolikus Egyház. A több mint 300 diákot tanító iskola sajátossága, hogy a hitéleti nevelés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra. A kerületi sportegyesületekkel régi kapcsolatban áll az intézmény, néhány közülük kihelyezett foglalkozásokat is tart az iskolában.

Kürti Zoltán testnevelő, akinek a kezdeményezésére három évvel ezelőtt bekapcsolódott az iskola az európai sportnapba, rámutatott: támogatják, sőt kifejezetten ajánlják diákjaiknak a sportos aktivitást, ami kiváló alkalmat ad a találkozásokra, a kapcsolatteremtésre, fejleszti a tanulási (kognitív) képességeket, ráadásul segíti az immunrendszer működését is – ami most kiemelten fontos. A gyermekeiket az iskolába beírató protestáns vagy éppen nem hívő szülők számára talán éppen az a vonzó, hogy itt összetett nevelői munka folyik; ennek pedig egyik eszköze a mindennapos testnevelés vagy éppen az ehhez hasonló rendezvények.

„A keresztény ember helye a világban van, nem vagyunk mi különc fura szerzetek, ugyanakkor határozottan elvetjük a sportnak bizonyos vadhajtásait (testkultusz, illegális teljesítményfokozás, mindenáron való győzni akarás) – tette hozzá Kürti Zoltán. – Mi az ellenfélben is a felebarátunkat látjuk, az egészség, a tisztesség, a fair play pedig számunkra fontosabb a győzelemnél, ugyanakkor a versenyhelyzetben teljes erőbedobással küzdünk. Ezt a szemléletet képviseljük, ezt próbáljuk átadni a diákoknak is.”

Fotó: Lambert Attila

Szalontai Anikó/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria