A lengyel püspökök óva intenek az erkölcsi értékekkel ellentétes iskolai szexuális neveléstől

Kitekintő – 2019. augusztus 28., szerda | 18:53

A lengyel katolikus egyház aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ország egyes iskoláiban újfajta kurzusokat vezettek be a szexuális nevelés területén. A főpásztorok véleménye szerint fennáll a veszély, hogy e tanfolyamokon az alapvető erkölcsi értékekkel szemben álló eszméket hirdetnek.

A lengyel püspökök óva intik a szülőket azoktól az új szexuális nevelés tanfolyamoktól, amelyeket egyes önkormányzatok vezettek be az iskolákban a varsói főegyházmegye területén. Fennáll a veszélye annak, hogy ezeknek az óráknak a célja a homoszexualitás, a genderelmélet és a fogamzásgátlás témáival kapcsolatban az erkölcsi értékekkel ellentétes nézetek népszerűsítése. Marek Mendyk püspök, a lengyel püspöki konferencia nevelési bizottságának elnöke arra hívja a családokat, hogy legyenek éberek, tájékozódjanak előzetesen e kurzusok tartalmáról és szervezőiről; legyenek tudatában, hogy a gyermekek nem vehetnek részt ezeken az órákon a szülők vagy a törvényes gondozók beleegyezése nélkül.

A szülők joga, hogy döntsenek gyermekeik neveléséről. Ezért a lengyel püspökök az interneten elérhetővé tettek egy nyilatkozatot, amelynek egy példányát kitöltve a szülők hivatalosan elutasíthatják hozzájárulásukat, s kötelezhetik az iskolát, hogy előzetesen értesítse őket minden e témában indított kezdeményezésről.

Több lengyel városban, így Varsóban, Krakkóban és Gdanskban is bevezették ezeket az újfajta képzéseket. A kezdeményezés előmozdítóinak célja, hogy az eltérő szexuális irányultsággal rendelkezőket érő diszkrimináció ellen érzékenyítsék a fiatalokat; tájékoztatni kívánják a tanulókat a nem kívánt terhesség megelőzésének módszereiről és a szexuális úton terjedő betegségekről. A kezdeményezés hatalmas politikai vitát robbantott ki Lengyelországban az utóbbi hónapokban, emellett kiváltotta a püspökök aggodalmát is, akik hangsúlyozzák: a pozitív és bölcs szexuális nevelés legyen objektív, független bármiféle ideológiától, illeszkedjen a szeretetre és a kölcsönös önajándékozásra nevelés kontextusába, továbbá alkalmazkodjon a diákok életkorához. A kockázat abban áll, hogy szexualizálják a gyermekkort – fogalmaznak a lengyel püspökök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria