A magyar Kis Szent Teréz: Bogner Mária Margit

Nézőpont – 2014. május 13., kedd | 14:17

81 évvel ezelőtt, 1933. május 13-án hunyt el Bogner Mária Margit vizitációs nővér, akit betegségének Istenben való megéléséért sokan ma is szentéletűnek tartanak. Az évforduló alkalmából Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspökkel, a szerzetesnő boldoggá avatásának támogatójával készített interjút Bertáné Pintér Kata.

Hogy áll Bogner Mária Margit boldoggá avatásának folyamata?

– Bogner Mária Margit a vizitációs rend első magyarországi rendházában elsőként tett fogadalmat 1932-ben. A vizitációs zárda kiemelkedő egyénisége volt, aki kisugárzásával, belső erejével sokak csodálatát nyerte el. Miután tüdejét a betegség megtámadta, alig egy évvel később elhunyt. Testi szenvedéseit szentekhez hasonló türelemmel, Isten iránti szeretettel viselte. A zárda falánál temették el, és már itt, első sírjánál is történtek imameghallgatások.

Mivel nem sokkal a halála után gyorsan elterjedt a híre közbenjárásáról, az egyházmegyéből kezdeményezés indult a boldoggá avatására. Négy évvel halála után Shvoy Lajos székesfehérvári püspök megtette az első lépéseket, gyűjtötték az imameghallgatásokat, hozzá szóló imák jelentek meg, naptárakat készítettek a fényképével, és egy gondnokot neveztek ki, aki az összegyűjtött dokumentációt bemutatja a Vatikánnak.

A boldoggá avatás ügye a második világháború után kialakult viszonyok között évtizedekre leállt. Ám a köszönetet kifejező táblák – különösen attól kezdve, hogy a sírját áthelyezték az érd-ófalui Szent Mihály-templom kertjébe – elkezdtek szaporodni. Az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Ukrajnából, Délvidékről is érkeztek gyógyulásra várók, akik közbenjárásában bíztak.

2005-ben történelmi bizottságot neveztem ki a boldoggáavatás további intézésére. Elkészült a positio, vagyis az ilyen esetekben szükséges, nagyon alapos életrajz, és közbenjárásának köszönhetően egy csodás gyógyulás is történt. Maria Januszewicz az a fiatal lengyel lány, akinek életében csodálatos gyógyulást hozott Bogner Mária Margit közbenjárása. A Varsóban született Mariát 2000 szilveszterén tízéves korában súlyos baleset érte, amelynek következtében kómába esett, az orvosok nem láttak reményt életben maradására. Orvos édesapja is ügyeletes volt a kórházban, amikor azt mondták, menthetetlen, s ha esetleg felépül is, az agysérülése miatt soha többé nem fog tudni beszélni. A vallásos család a lengyel főváros Jézus szíve-templomába járt, ahol vizitációs nővérek voltak, és tőlük hallottak Bogner Mária Margitról. A családtagok és a nővérek is az Ő közbenjárását kérték Mariaért. Az édesanya kérésére a varsói nővérek azonnal felhívták telefonon a budakeszi nővéreket, hogy imádkozzanak ők is. És megtörtént, ami emberileg megmagyarázhatatlan, a lány 21 nap múlva elhagyta a kórházat, s azóta már angol–francia szakos tanárként él Franciaországban.

A Vatikánban elfogadták csodálatos gyógyulásnak Maria esetét, amelyet az orvosprofesszorok jelentése is alátámasztott. Ez a gyógyulás nagy reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják.

2012-ben hirdették ki XVI. Benedek pápa dekrétumát, amelyben elismeri a vajdasági származású vizitációs nővér hősies erényeit. Bogner Mária Margit boldoggá avatásáért a következő imát mondjuk:
„Istenünk, ki az alázatosakat fölmagasztalod és a téged szeretőket viszontszereted, tekints kegyesen Mária Margit alázatára és szeretetére, és add, hogy őt mihamarabb mint a szeretet és a hűség példaképét oltárainkon tisztelhessük. Általa ajánlom neked jelen ügyemet... Kérlek mutasd meg, hogy közbenjárása kedves előtted!”


Milyen jelentőséggel bír Bogner Mária Margit az Ön számára?

– Isten ismerete kiveszőben van ebből a világból, a szeretettől magukat elzáró emberek egyre magányosabbak és boldogtalanabbak. Nem tudják elesettségünkben, hova forduljanak segítségért, csak magukban bíznak. Bogner Mária Margit élete azt tárja elénk, hogy milyen az ezzel ellenkező tapasztalat: az Isten bizalmában való élet a látszólagos reménytelenségek és komoly szenvedések ellenére is boldog élet. Szeretete önmagán túlmutató, önzetlen, rácsodálkozás a világban jelenlevő Istenre. A betegség és elzártság magányában sincs egyedül – Isten jelenléte életének új és éltető tartalmat ad.

Mi, akik tiszteljük őt, meg vagyunk győződve arról, hogy Bogner Mária Margit az égben az Atya színe előtt meghallgatja kéréseinket, közbenjár értünk az Istennél. Segít, hogy az életünk egyre inkább összhangba legyen Isten tervével, akaratával és így megtaláljuk a békét, az örömöt, az életünk kiteljesedését. Sokan megtapasztaljuk imájának erejét, hittel és reménnyel buzgósággal kérjük, de nemcsak a saját személyes problémánk megoldásában, hanem kérjük őt az egyházért, a hivatásokért, a vizitációs rendet érintő hivatásokért. Reméljük, hogy a mi imádságunk, a Mária Margit iránt érzett szeretetünk kiesdi számunkra, hogy őt mielőbb a boldogok között tisztelhessük.

Mi az, ami Önt különösen megszólítja Bogner Mária Margit életében?

– Életének kezdetétől fogva sokféle szenvedésben volt része, és ezek nem múló kis bajok, hanem súlyos nyomot hagyó keresztek voltak. Hosszú ágyban fekvések, hosszú magányos órák, a szenvedésben eltöltött fájdalmas percek jellemezték az életét.

A „magyar Kis Terézként” emlegetett Bogner Mária nővér élete Istenhez közeli élet volt. A Lélek lángja égett benne, mert tudta, hogy az Isten kiválasztotta Őt. A fájdalmak perceiben, amikor mások Istent kérdőre vonják vagy támadják, akkor Ő felajánlotta szenvedéseit, az egyház javára kiegészítette testében azt, ami hiányzik Krisztuséból.

Amikor a betegágyban meghallotta pajtásainak az ablakon keresztül hozzá beszűrődő kacagását, hálát adott Istennek, hogy nem kell mindenkinek, mint neki, ágyban feküdve szenvedni. Amikor a természet szépségét csodálta, hálát adott a Teremtőnek, aki az embert ilyen csodálatos világba teremtette. És amikor az emberi jóság jeleit megtapasztalta, akkor az Örök Jóság forrását, az Istent dicsérte és magasztalta.

Mindaz, ami utána maradt, lelki naplója és a rendtársak elbeszélése, arról szólt, hogy Mária Margit békében élt, boldogság fakadt a szívében, lelkében, és megelégedett volt saját életével: Istennel élt.

Mennyire fontos és ismert Bogner Mária Margit az Ön egyházmegyéjében élő emberek számára?

– Egyházmegyénk kapta azt a felemelő feladatot, hogy emlékét őrizzük, tiszteletét erősítsük. Nemcsak a papoknak és szerzeteseknek példa ő, hanem velük együtt mindazoknak, akiknek életében a béke és boldogság nem a földi sikert jelenti.

Sírja ma is valóságos zarándokhely az érd-óvárosi templom kertjében. A nyolcvanas évek óta halála évfordulóján, május 13-án püspöki szentmisét tartunk a tiszteletére, amikor zsúfolásig megtelik a templom környéke is a számos helyről, köztük Délvidékről. Az ünnepi szentmise után a Szent Mihály-templom kertjében álló sírja előtt, szobránál imádkozunk mielőbbi boldoggá avatásáért a hálás hívekkel a szentéletű vizitációs nővérnek.

A gyógyulásokat, imameghallgatásokat neki tulajdonító hálás hívők kérése, és pozitív visszajelzése alapján a Székesfehérvári Egyházmegyében arra kértem paptestvéreimet, a hívek könyörgései között mondjanak fohászt a mindig Isten jelenlétében élő Bogner Mária Margit mielőbbi boldoggá avatásáért. Kértem a hitoktatókat az ifjúsági vezetőket, tegyenek meg mindent, hogy a fiatalok ismerjék Bogner Mária Margit életét, lelki gazdagságát, akiben igazi keresztény példaképet láthatnak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria