A magyarországi közönség is láthatja premier előtt a Szent Ignác útja című dokumentumfilmet

Kultúra – 2021. június 25., péntek | 12:44

Június 26-án Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztiválon és ugyanaznap Balatonfüreden, a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében is látható lesz premier előtt Tolvaly Ferenc zarándokfilmje, a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano.

Június 19-én Rómában tartották a film zártkörű szakmai bemutatóját. Az eseményt a lovagból zarándokká, majd rendalapítóvá lett Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából, a jubileumi év kezdetén rendezték meg, amelyen maga a filmrendező is részt vett.

A filmet a magyarországi közönség is láthatja premier előtt: június 26-án 15 órakor Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztiválon, majd ugyanaznap este 19.30-kor Balatonfüreden, a Múzeumok Éjszakáján a Vaszary Galériában tartják az első vetítéseket.

A Tolvaly Ferenc El Camino húsz év múlva – Szent Ignác útja című regényéből, Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyv alapján készült dokumentumfilm négy fiatal zarándok belső útjának tanúja: közelről, személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat az életet megváltoztató úttá. A zarándokok Szent Ignác nyomában járnak, aki elsőként tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 km-es utat, mely megváltoztatta az életét. Tolvaly Ferenc filmje először mutatja be az út spirituális és látható szépségeit egyaránt.

Megmutatni a láthatatlant, elmerülni a csendben – nem kevesebbre vállalkozik a saját magunk megismerésére és megértésére ösztönző 90 perces zarándokfilm. A Szent Ignác útja főszereplője a fiatal zarándokok lélek-útikalauza, José Luis Iriberri SJ jezsuita szerzetes, akinek a magyar változatban Hegedűs D. Géza kölcsönzi a hangját.

A spanyolországi történelmi helyszíneken, a pandémia miatt elnéptelenedett városokban forgatott Szent Ignác útja nem kizárólag a vallásos nézőkhöz szól: az önismeret, az önfejlesztés minden tudatos ember sajátja, és napjainkban – különösen a pandémia idején – nagyobb jelentősége van, mint valaha. A film üzenetet hordoz az önmagukat keresőknek, a pszichológia iránt érdeklődőknek és a mély lelkiségre vágyóknak; mindazoknak, akik változtatni kívánnak életükön, miközben a spanyol kultúra, a természet és az egyedi dokumentumfilmek szerelmeseinek is egyedülálló élményt ígér.

Tolvaly Ferenc egész estés dokumentumfilmje a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a Cameofilm Stúdió Csáky Attila producer vezetésével gyártotta és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya patronálta.

A film mozipremierjére a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előestéjén, 2021. szeptember 4-én az Ars Sacra Fesztivál keretében kerül sor. A mozibemutatóval egyidejűleg a film alapjául szolgáló regény is megjelenik.

Forrás: Romkat.ro; MTI

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria