A máriapócsi Dudás Miklós-iskola év végi mérlege – KÉPRIPORT

Kishírek – 2020. december 28., hétfő | 16:31

A Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában digitális oktatással ért véget a 2019-2020-as tanév, a nyolcadikos diákokat is szokatlan módon búcsúztatták; a következő tanév első féléve is hasonló nehézségeket hozott. Orosz Istvánné intézményvezető és Mosolygó Tamás lelkivezető az iskola elmúlt évéről írt összefoglalójából közlünk részleteket.

„a 2020-2021-es tanévet is a vírushelyzet okozta nehézségek közepette kezdtük, de annál nagyobb örömmel. Boldog volt tanár, diák, hogy újra együtt lehettünk a hosszú távollét után. Sok mindent kellett megtanulnunk és betartanunk, hogy együtt lehessünk...

A Máriapócsot Nyírbogáttal összekötő biciklis út ünnepélyes átadásán tanulóink is részt vettek, egy túra keretében Hajas Pál testnevelő tanárunk vezetésével.

Szeptember 25-én a mozgásé volt a főszerep a tanulás mellett a sport témanap keretében. Az alsó és a felső évfolyamok egymástól elkülönülve osztályonként tettek tanúbizonyságot ügyességükről, különböző állomásokon.

Megemlékeztünk a zene világnapjáról, melyen művészeti oktatásban részesülő tanulóink vezettek be bennünket a zene csodálatos világába. (...) színvonalas előadással emlékeztünk meg az aradi vértanúkról az 5. osztályosok tolmácsolásában.

Október 16-án tartottuk a Dudás Miklós-emléknapot. (...) Tamás atya jóvoltából a felső tagozatosok toronytúrán vehettek részt osztályonként, alsósaink pedig a bazilita rendház múzeumát tekinthették meg osztályfőnökeikkel.

A nap zárásaként mindenki finom szülinapi tortát ehetett.

Az 1956-os forradalom eseményeiről 7. osztályosaink nem mutathatták be műsorukat, mivel a megbetegedések miatt rendkívüli szünetet kellett elrendelnünk. Az őszi szünet után november 26-ig tantermen kívüli, digitális oktatásban vettek részt tanulóink.

Szent Miklós püspök emléknapján már újra együtt lehettek diákjaink. A megszokottól eltérően nem a templomban ünnepeltünk, hanem a Mikulás megbízottjaként Tamás atya vitte el minden osztálynak a Nyíregyházi Egyházmegye ajándékát. Minden osztály lelkesen készült, versekkel, dalokkal, majd egy játékos délutánt töltöttek együtt, a finomságokat kóstolgatva.

A várakozás, az advent időszakában nemcsak termeinket, folyósóinkat díszítettük, hanem lelkiekben is készültünk Megváltónk születésére.

A kántálás hagyományát is nagy örömmel ápoljuk. 8. évfolyamosaink hagyományos karácsonyi énekekkel kedveskedtek Ábel püspök atyának, az idén tantermükből online formában. Az idei évben is gyűjtöttünk adományokat, melyet a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola tanulónak (élelmiszercsomag és játék) és a Szent Damján Tábor táborozóinak (plüss játékok) ajánlottunk fel.

Lelkesen készültek diákjaink és tanáraink az idei lelkinapra. (...) kis videókra vettük fel gyermekeink szeretettel készített karácsonyi műsorait: a negyedikesek pásztorjátékkal készültek; művészetis diákjaink gitáron, furulyán, citerán szólaltattak meg karácsonyi dalokat; drámásaink megható darabbal örvendeztettek meg bennünket; a két tanítási nyelvű osztályok angol karácsonyi énekeket zengtek. (...)

Minden osztály az ünnepre hangolva a saját termében online kapcsolódott be a lelkigyakorlatba. Iskolánk lelkivezetője imaórával indította a napot, majd meghallgatták Orosz István Imre atya, a zarándokház igazgatója; Grunda Dávid atya és Sipos Brigitta lelkész rövid elmélkedéseit, melyekkel abban segítettek, hogy lelkünket is méltóan készítsük fel Krisztus fogadására.

(...) Majd minden osztály betlehemet készített. Az alkotásokat az aulában állítottuk ki mindenki örömére.

Különleges évet zárunk. Hálával tartozunk a mindenható Istennek, hogy megtartott bennünket. Köszönet illetti iskolánk diákjait, szüleit, pedagógusait, minden dolgozóját a kitartásáért és kemény munkájáért!”

Forrás és fotó: Dudás-iskola, Máriapócs; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria