A más nyelvet beszélőkből egy család lesz – Egyházmegyei nemzetiségi találkozó Nardán

Hazai – 2019. június 11., kedd | 15:22

Együtt ünnepeltek a Szombathelyi Egyházmegye területén élő horvát, szlovén és német nemzetiségű hívek június 8-án a Vas megyei Nardán, a II. Szombathelyi Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozón. A nap folyamán Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét.

A többségében horvátok lakta Narda polgármestere, Glavanics Krisztina elmondta: a községben és környékén élő horvátok a kommunista időben is megőrizték nyelvüket, vallásukat. Ragaszkodtak az őseik által rájuk hagyott értékekre és a mostani generáció is igyekszik a nyelvet és a hitet megtartani, továbbadni.

Az eseményen részt vett Mladen Andrlić horvát és Robert Kokalj szlovén nagykövet, akik a szentmise elején pár szóval köszöntötték a jelenlévőket.

Szentbeszédében Székely János megyéspüspök kiemelte: a nagy birodalmak mindig féltek a nemzeti kisebbségektől, el akarták, el akarják őket pusztítani.

Isten terve nem a nemzetek összekeverése, nem az identitások eltüntetése.

Isten terve az, amit pünkösdkor látunk: amikor a különböző helyről jött emberek a maguk nyelvén hallják az Isten igéjét, a más nyelvet beszélőkből pedig egy szeretetben, tiszteletben együtt élő család lesz.

A püspök Szent II. János Pál pápát idézte, aki azt mondta: a nemzetiségek nem mesterséges képződmények, hanem az emberi természetből fakadnak. Isten ajándéka az anyanyelv, a kultúra, az őseink, a hagyományaink. Isten teremtette az embert ilyennek. Az ember társas lény és történelmi lény is egyben. Az őseink vállán állunk: rajtuk keresztül kapjuk a nyelvünket, kultúránkat. És ezen keresztül tudjuk emberségünket kibontakoztatni. Éppen ezért a hazánk iránti szeretet a katolikus tanítás szerint a negyedik parancsolathoz tartozik, a szüleink iránti tisztelethez.

A Szombathelyi Egyházmegyének kincsei a horvát, német, szlovén ajkú települések – mondta Székely János. Ezek azok a települések, melyeknek lakói a legerősebben ragaszkodnak a múltjukhoz, hagyományaikhoz, hitükhöz. A megyéspüspök biztatta a megjelenteket, hogy továbbra is ragaszkodjanak a horvát, a szlovén, a német nyelvhez, valamint hitükhöz, és adják tovább ezt a kincsüket gyermekeiknek, unokáiknak.

Székely János megyéspüspök teljes szentbeszédét meghallgathatják a Szombathelyi Egyházmegye honlapján keresztül.

A szentmisét körmenet zárta. A nap további részében nemzetiségi kulturális műsorok várták az érdeklődőket.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria