A második ütembe lépett a veszprémi várnegyed felújítása

Hazai – 2024. március 6., szerda | 10:22

Félidőnél tart a Fejér-B.Á.L. Zrt. a projektjébe tartozó tizenkét műemléki épület felújításával a veszprémi várnegyedben, februárban pedig elkezdődtek a belső munkálatok is – olvasható a magyarepitok.hu szakmai portálon február 28-án megjelent cikkben.

A veszprémi várnegyed megújítása – melyet a magyar állam támogat – 18 épületet, mintegy 35 ezer épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érint. A Veszprémi Főegyházmegye beruházása a 2020–2025 között zajlik. A történelmi léptékű megújítás első üteme 2023 tavaszán zárult le, ekkorra elkészült valamennyi épület homlokzata és tetőszerkezete, valamint tavaly – az Európa Kulturális Fővárosa projekt rendezvényeihez kapcsolódva – több épületet megnyitott az érsekség.

2024-től ismét a kivitelezési munkák kerülnek fókuszba, februártól a Vár utca újra munkaterületté alakult, de az első ütemmel ellentétben az utca jelentős része előre meghatározott időszakokban (többnyire hétvégén és az esti órákban) nyitott marad a látogatók előtt.

A felújítási munkákat öt cég, a Fejér-B.Á.L. Zrt., a Laterex Építő Zrt., a Vemév-Szer Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és a B&G Generál Kft. végzi.

A 2022 márciusában elkezdett megújítás első évében látványos eredményeket ért el a Fejér-B.Á.L. Zrt. a hozzá tartozó 12, többségében műemléki védelem alatt álló épület felújítása során. Az első ütemben több mint 10 ezer négyzetméter homlokzat, mintegy ötezer négyzetméter tetőszerkezet és 500 homlokzati nyílászáró újult meg. Emellett főként restaurálási (fa-, fém-, kő-, festő-), belső bontási, szerkezetépítési munkák és a falak utólagos vízszigetelési munkái zajlottak.

A Vár utca projektelemeinek kivitelezését önállóan, illetve konzorciumi vállalásban valósítja meg a cég a Veszprémi Főegyházmegyéhez mint beruházóhoz tartozó Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság megrendelésére. A – 2023 tavaszára elkészült –Bíró-Giczey-ház , a Szent István-templom (ferences templom), a ferences rendház és a Tejfalussy-ház felújításában a Swietelsky Magyarország Kft. működik közre, míg a B&G General Kft.-vel konzorciumban a Kisszeminárium épülete, a kanonoki ház, a Simon-ház, a piarista (Szent Imre-) templom, rendház és gimnázium újul meg.

A Szent Mihály Főplébánia homlokzatfelújítási munkálatait önállóan hajtotta végre a Fejér-B.Á.L. Zrt., Veszprém Megyei Jogú Város megrendelésére pedig a Várbörtön felújításán a Vemév-Szer Kft.-vel közösen dolgozik a cég.

Az épületek megújítása szinkronban zajlik, a teljes projekt jelenleg a félidejénél tart. A februárban kezdődött második ütemben a belső kivitelezések kapnak hangsúlyt. A Fejér-B.Á.L. Zrt. és konzorciumi partnere aljzatképzési, erős- és gyengeáramú, illetve épületgépészeti munkákat, felületképzéseket, hideg- és melegburkolatok készítését, valamint a restaurátori feladatok ellátását végzi – tájékoztatta a magyarepitok.hu portált Lemli Ferenc főmérnök.

Mint elmondta: a Vár utcai projekt különlegessége annak összetettségében rejlik. „Ha a mi munkáinkat nézzük, akkor 12, önállóan is jelentős szakmai munkát és felkészültséget igénylő épület megújításáról van szó, amelyhez speciális helyszínként kapcsolódik a veszprémi belváros, zsákutcával, erősen korlátozott organizációs területtel, a kivitelezések ugyanis párhuzamosan zajlanak, így ugyanazt a területet használják a társvállalkozók, illetve a konzorciumi tagok.”

Mindezek mellett a Biró-Giczey-ház és a Szent Mihály Főplébánia homlokzati felújítása esetében is a szűk határidő jelentette a legnagyobb feladatot, de 2023 tavaszán sikeresen átadták a két épületet.

A főmérnök több részfeladatot is kiemelt, amelyre különös figyelmet fordítanak továbbra is.

Ilyen például a számos barokk kori értékkel bíró Tejfalussy-ház tetőszerkezetének átalakítása. Az épület Vár utca felőli szárnyát egy egyedileg erre a munkaszakaszra tervezett védőtető segítségével óvták meg az átalakítás során, aminek köszönhetően a terület egyik legrégebbi épületrésze, valamint a belső terekben található barokk elemek és falfestések károsodása megelőzhetővé vált.

A nagyszámú restaurátori feladat mellett több épület esetében jelentős szerkezeti megerősítésre, átalakításra is szükség van, egyrészt azért, mert az egyes épületelemek elöregedtek, másrészt a nyomvonalépítés, valamint a 21. századi előírások és igények miatt.

Az első ütem munkálatai folyamatos régészeti felügyelet mellett zajlottak, melynek során rengeteg régészeti lelet és különleges érték került elő. Ezek között található bronzkori csontváz, a 11. századtól kezdődően arany- és ezüstérmék, I. és II. világháborús fegyverek, lőszerek, továbbá több helyen megtalálták a veszprémi vár középkori falszakaszait, valamint középkori és kora újkori temetkezéseket is feltártak a régészek.

Az épületeken belül több esetben azonosítottak nem várt falfestéseket, amelyekről eddig semmit sem tudtak. Ilyenre leltek az érseki palotában, a Kisszemináriumban, vagy a Körmendy-házban is.

A főmérnök elismerően szólt a megrendelőkkel és a konzorciumi partnerekkel való szoros együttműködésről, kiemelve a húszfős mérnökcsapatot, akik munkája és együttműködése elengedhetetlen feltétele a projektelemek sikeres és magas színvonalú megvalósításának a kivitelezők részéről.

Az írás teljes terjedelemben, gazdag képgalériával IDE kattintva érhető el.

Forrás: Bíró Beáta/magyarepitok.hu

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu, Épí-Tech, MNN Nemzeti Régészet Intézet; kiemelt fotó: Épí-Tech

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria