A nehézségek közepette újat alkotni Istennel – Alois testvér üzenete Taizéből

Megszentelt élet – 2020. május 16., szombat | 11:00

„Virrasszatok és imádkozzatok. A lelkiség, a misztika és az imádság politikai és társadalmi nyugtalanság idején.” A fribourgi egyetem ezt a címet viselő tanulmányi napjait ebben az évben az interneten keresztül tartják meg a taizéi közösség részvételével.

Május 1. és június 30. között számos értékes előadás és program követhető nyomon az egyetem honlapján, olyan nemzetközi tekintélyek részvételével, mint Hans Boersma és Fulbert Steffensky. Az alábbiakban Alois testvér, a taizéi közösség perjele üzenetéből idézünk.

A jelenlegi helyzetben eszembe jut, amit Roger testvér mondott egy alkalommal:

az élet folyamán éppen adódó akadályokat és nehézségeket nemcsak egyszerűen elszenvednünk kell, nem lehetünk pusztán szenvedő alanyai a történéseknek, hanem a nehézségek közepette újat kell alkotnunk Istennel.

Remélem, hogy a mostani helyzet is alkalmat ad majd számunkra valami új létrehozására.

„Virrasszatok és imádkozzatok” – sokszor énekeljük ezeket a szavakat Taizében, melyek keretet és tartalmat adnak imádságainknak. Imádságaink a szerzetesi hagyományból táplálkoznak, de szervesen összefüggenek a mai ember helyzetével. „Virrasszatok és imádkozzatok” – nagyon sokszor énekeltük ezt a nyolcvanas évek folyamán az NDK-ban, amikor érezni lehetett, hogy változásoknak nézünk elébe. Ez az ének sok emberbe bátorságot öntött ahhoz, hogy tevékeny szerepet vállaljon az átmenetben.

Ma is hitünk gyökereihez akarunk visszatérni. A közös imádságot természetesen mindig fenyegeti az a veszély, hogy megszokássá válik, de mi inkább azt tapasztaljuk, hogy a közös imádság szabadsággal ruház fel minket, nem pedig beszűkíti a lehetőségeinket.

Imádságaink középpontjában a Szentírás szavai állnak, melyeket hosszabb csend követ – a csendben térhetünk vissza a hit valódi forrásaihoz és gyökereihez, személyesen és egyénileg.

Az imádság képessé tesz minket arra, hogy felelős és tevékeny szerepet vállaljunk. Olivier Clément, a nagy ortodox teológus egyszer azt mondta nekünk:

„Az imádság nem von ki minket a világban adódó feladatok alól, hanem finomabban ráhangol arra, hogy felelősen feladatot vállaljunk.”

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria