A nemzeti összetartozás napja a nyíregyházi Szent Imre-iskolában

Kishírek – 2024. június 7., péntek | 16:24

Valódi összetartozás valósult meg a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban június 4-én, a nemzeti összetartozás napján: a köznevelési intézmény testvériskoláinak képviselőit látták vendégül, akik a munkácsi Szent István Líceumból, Szatmárnémetiből, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból és Szepsiből, a Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpontból érkeztek.

Délelőtt közös megemlékezésen vettek részt, amelyet a Szent Imre Katolikus Gimnázium nyolcadikos diákjai adtak elő, Ványiné Kundrát Valéria és Takács Zsolt Gusztáv tanárok felkészítésével.

Tormássiné Kapitány Ágotha főigazgató köszöntő beszédében hangsúlyozta: „Nemcsak emlékezni, hanem ünnepelni is jöttünk, hiszen a békediktátum gyászkeretét nemzeti színekre cserélte 2010-ben a magyar országgyűlés, s a magyarság részekre szakításának gyásznapját nemzetei összetartozásunk napjává emelte.

Több mint száz évvel a békediktátum után mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk. Ahogyan Széchenyi István tanácsolta: »Azokból a kövekből, amelyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.« Igen, ami követ ránk dobáltak, abból mi, magyarok felépítettük azt a lépcsőt, amelyen a megalázottságból, megtörtségből kiemelkedtünk, és leküzdöttük a kommunizmus hosszú évtizedeit is.

Ma már nyíltan beszélhetünk Trianonról, és természetes, hogy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi fiatalokkal együtt gondolkodhatunk jövőjükről, a közös jövőjükről. Mert van közös jövőtök, rajtatok fiatalokon múlik, hogy száz év múlva is magyar szótól lesz-e hangos a Kárpát-medence. E hittel és reménnyel tartjuk fontosnak a találkozást, az együtt ünneplést, emlékezést. Váljon az összetartozás örömteli élménnyé mindannyiunk számára.”

A műsor után koszorút helyeztek el az iskolák vezetői a gimnázium rózsakertjében található Összetartozás Emlékművénél.

Közös ebéd után a diákok ismerkedtek egymással, és megtekintették a gimnáziumot.

Délután Ilyés Gábor helytörténész vezetésével egy belvárosi sétát tettek, majd bekapcsolódtak a KÉSZ városi szervezetének megemlékezésébe a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél a Hősök terén.

A napot őrtűzgyújtás zárta a Szent Imre-kollégiumban, ahol Konzili Ignác kollégiumi vezető gitárkíséretével énekeltek, majd imádkoztak a békéért.

Csernyus Enikő és Ilyésné Tóth Viktória bővebb beszámolója ITT olvasható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kovács M. Péter médiaszakkörös diák

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria