A nyergesújfalui szalézi iskolába látogatott Tadeusz Rozmusz szalézi régiófelelős

Megszentelt élet – 2019. április 26., péntek | 13:59

A Közép- és Észak-Európai Szalézi Régió felelőse, Tadeusz Rozmus a Magyar Szalézi Tartományban tett rendkívüli látogatása során április 17-én Nyergesújfalun, a Zafféry Károly Középiskolában járt.

Reggel az iskola diákjai és dolgozói szentmisén vettek részt a helyi plébániatemplomban. A szertartást Derossi Raja atya, az iskola nevelési igazgatóhelyettese mutatta be, a szentbeszédet Tadeusz Rozmus mondta német nyelven, Horváth Dániel tanár tolmácsolásával. Hangsúlyozta, mennyire örül annak, hogy találkozhatnak, együtt imádkozhatnak, és megismerheti ezt a szalézi iskolát.

Miután átadta Don Bosco tizedik utódának üdvözletét, a lengyel származású főelöljáró elmondta, hogy a Közép- és Észak-Európai Szalézi Régió, amelynek felelőse, Írországtól kezdve, Franciaországon és Európa országain keresztül egészen Szibériáig és Azerbajdzsánig tart, 33 ország tartozik hozzá, ahol 16 tartományban 27 különböző nyelven beszélnek, ez pedig nagy kihívást jelent.

Felidézte, hogy egykor ő is szalézi iskolába járt, ami nagyon meghatározó volt az egész életére, hiszen a középiskolában határozta el, hogy szalézi lesz. Azt kívánta a fiataloknak, hogy legyenek elégedettek és boldogok, ebben pedig a szalézi nevelők tudnak nekik segítséget nyújtani. A fiatalokat arra kérte, hogy legyenek hálásak a természetesnek tartott dolgokért, mint például az egészségért, vagy a békéért, amit nagyon sok ember kénytelen nélkülözni. Hálásnak kell lennünk a körülöttünk levő emberekért, barátokért, hiszen sokan magányosak, nincs senkijük, és az otthonunkért, ami szintén sokaknak hiányzik. Végül a nagyhét jelentőségéről beszélt a diákoknak, hangsúlyozva, ahhoz, hogy boldogok legyenek, akarniuk is kell azt. Ezért nagyon fontosak a gyökerek, amelyek az életünket erősítik és értelmet adnak neki, hiszen az életünk a földi élet után tovább folytatódik, éppen ezért olyan fontos, hogy az az idő, amit Istennek ajándékozunk, nem elvesztegetett idő.

A szentmise után Tadeusz Rozmus a szalézi munkatársakkal és animátorokkal találkozott. Miután mindenkivel személyesen megismerkedett, tájékozódott a nyergesújfalui oratóriumban zajló munkáról. Köszönetet mondott mindazért, amit a munkatársak és az animátorok tesznek, kiemelve szolgálatuk jelentőségét, majd felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy ez az út előttük is nyitva áll.

Ezek után rövid látogatást tett a nyergesújfalui Szent Mihály Idősgondozási Központban, ahol meglátogatta a legidősebb magyar szalézit, Halász István atyát, majd visszatért az iskolába.

Derossi Raja végigkalauzolta a vendéget az épületen, aki röviden elbeszélgetett Tafferner Ingrid igazgatónővel, a tanórák befejeztével pedig a tanárokkal folytatott társalgást.

„Ha meghallják azt, hogy vizitációba jöttem, mindenki azt hiszi, hogy ellenőrizni akarom a munkát. Pedig én nem ellenőrizni jöttem, hanem megtapasztalni, milyen itt egy szalézi iskola és a rendfőnök atya nevében köszönetet mondani a munkáért, amit végeznek” – kezdte a beszélgetést Tadeusz Rozmus. Kiemelte, nagyon örül annak, hogy találkozhat a tanárokkal is, hiszen maga is tanárember, matematikát, fizikát és műszaki tárgyakat tanított, iskolaigazgató is volt. Elmondta, hogy egy iskolában a diákok és tanárok arcáról le lehet olvasni, milyen hangulat uralkodik az intézményben, és amit ezen a napon a nyergesújfalui iskolában látott és érzett, az nagyon pozitív, mély benyomást tett rá. A szalézi iskola egyik legfőbb jellegzetessége, hogy kultúra- és vallásközi, ezért érdemes elgondolkodni azon, mit is jelent az egész világra kiterjedő Don Bosco-családba tartozni. Néhány érdekes példával igazolta, hogy a szalézi iskolák volt növendékein keresztül a legelképzelhetetlenebb helyzetekben a világ minden zugában „ismerősökre” talál az ember. Hangsúlyozta, hogy igyekezni kell minden iskolában kialakítani a szalézi identitást.

„Természetesen vannak szabályok, mint például a megelőző módszer, amit Don Boscótól örököltünk, de nem a szavaink a legfontosabbak, hanem a diákok elé állított példánk. Fontos, hogy közvetlen kapcsolat legyen a diák és a tanár között, valamint a pozitív kisugárzás és a segítőkészség, hiszen egy iskola identitása nem a dokumentumokban, hanem az emberekben rejlik, nem a struktúrák, hanem a személyek határozzák meg” – mondta a nyergesújfalui szalézi iskola tanárainak Tadeusz Rozmus szalézi régiófelelős.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria