A Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára felhívta Gallagher érseket

Kitekintő – 2020. május 21., csütörtök | 16:28

A Szentszék Sajtóterme közleményt adott ki a hír kapcsán, hogy Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára telefonbeszélgetést folytatott Száeb Erekáttal, a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnökével.

Száeb Erekát, aki az utóbbi húsz évben a palesztin küldöttség vezetője volt az izraeli-palesztin béketárgyalásokon, tájékoztatta a Szentszéket a palesztin területeken történt legújabb fejleményekről és arról a lehetőségről, hogy az izraeli szuverenitást egyoldalúan kiterjesszék ezekre a területekre, amely még tovább nehezítené a békefolyamat előrehaladását.

A Szentszék ezzel kapcsolatban ismét megerősítette, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ-határozatok tiszteletben tartása nélkülözhetetlen eleme annak, hogy a két nép egymás mellett, két államban együtt tudjon élni az 1967 előtt elismert nemzetközi határok között.

A Szentszék figyelmesen követi a helyzetet, és aggodalmát fejezi ki bármilyen olyan jövőbeli lépés kapcsán, amely hátráltatná a párbeszéd folyamatát. Ugyanakkor reményének ad hangot, hogy az izraeliek és a palesztinok mielőbb ismét megtalálják a módját, hogy közvetlen tárgyalások által egyezményt kössenek a nemzetközi közösség segítségével, hogy végre béke uralkodjon a zsidók, keresztények és muszlimok által annyira szeretett Szentföldön – zárul a szentszéki közlemény.

*

Donald Trump amerikai elnök január végén fogadta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, majd egy közös sajtótájékoztatón bemutatta béketervét a palesztin–izraeli konfliktus rendezésére. A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el. Az amerikai elnök bejelentette, hogy kormányzata elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett is. Az izraeli kormányfő stratégiai fontosságúnak minősítette az izraeli szuverenitást Ciszjordániában, amelyet bibliai nevén, Júdea és Szamária néven említett. Bejelentette, hogy valamennyi zsidó településre és a Jordán-völgy egészére kiterjesztik Izrael joghatóságát, vagyis izraeli törvényeket léptetnek életbe.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria