A pápa is támogatja az argentin szolidaritási adománygyűjtést

Ferenc pápa – 2016. augusztus 15., hétfő | 10:04

Ferenc pápa üzenetet küldött Argentínába a szokásos évi szolidaritási gyűjtés, a „Mas por menos” („Többet azoknak, akiknek kevesebb van”) adományozóinak. Idén szeptember 10-én és 11-én gyűjtenek az ország legszegényebbjeinek „Több irgalom, kevesebb kirekesztés” mottóval.

A Pedro Olmedo püspöknek, a legszegényebb argentin régiók támogatásáért felelős püspökkari bizottság elnökének címzett üzenetében a Szentatya az irgalmasság szentévében arra buzdít, hogy nagy személyes és közösségi erőfeszítést kell tenni a sok rászoruló testvérk érdekében, akik kirekesztettnek érzik magukat a társadalomból. Vigyük el számukra Isten közelségét és szeretetét – írja.

Ferenc pápa kéri, hogy legyünk érzékenyek a peremre szorultak és a kiselejtezettek fájdalmas kiáltása iránt, akik szegénységükben megalázva baráti kezet keresnek, amely segít nekik. Krisztus, az Atya irgalmas arca adja meg nekünk, hogy megtapasztaljuk időnk, javaink, életünk másokkal való megosztásának örömét, akiket Isten kitüntetett szeretettel szeret: a legszegényebbeket és az elhagyatottakat.

A pápa üzenete akkor érkezik Argentínába, amikor újra fellobbant a vita a válságról. A társadalmi elégedetettséget megfigyelő intézet legfrissebb jelentése szerint – amelyet az argentin katolikus egyetemen dolgoztak ki – a társadalmilag lwegsérülékenyebbek helyzete romlik a gazdaság stagnálása, az infláció és a munkanélküliség növekedése miatt. A jelentés középpontjában az „új szegények” megjelenése áll, akik száma több, mint egymillió. Az alsó középosztályhoz tartoznak és a fekete gazdaságban foglalkoztatottak, tehát sérülékeny helyzetben vannak. Az új kormány gazdasági intézkedései miatt nő a számuk, védtelenek és a szegénységbe sodródhatnak fizetésük 10%-ának elvesztése esetén.

A jelentés „több dimenziós szegénységről” beszél, amely húszmillió argentint érint a 41,5 millió állampolgárból. 9,5%-os a gazdaságilag aktív lakosság munkanélküliségének aránya és a 2015-ös adatok 4,4 millió éhezőről vagy mélyszegénységbe zuhanó emberről szólnak. 7,9 millió embernek nincs megfelelő egészségügyi ellátása, 5,6 millióan nem jutnak hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz, 7,2 millió lakosnak nincs megfelelő otthona, és 7,4 millióan nem férnek hozzá a szükséges oktatáshoz.

A dokumentum hangsúlyozza: a kormánynak talán időre van szüksége ahhoz, hogy a gazdaság újra növekedésnek induljon, de sovány eredmények várhatók, ha a kemény átmeneti időszakban nem sikerül a gazdasági reform árát és a rendelkezésre álló erőforrásokat egyenlően elosztani az egyes társadalmi rétegek között. Fel kell tenni a kérdést, hogy igazságosan osztják-e szét a kapott örökség terhét – fogalmaz a jelentés az argentin helyzetről.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria