A pápa látogatása reményt ad Koreának

Kitekintő – 2014. augusztus 4., hétfő | 9:03

Peter Kang U-il püspök, Csedzsu főpásztora személyes háláját fejezi ki a Szentatyának, egyben abban reménykedik, hogy az augusztus 13. és 18. között sorra kerülő apostoli látogatás nyomán ismét megindul Észak- és Dél-Korea között a kiengesztelődési folyamat. A Vatikáni Rádió híradását olvashatják.


A UCAN (Union of Catholic Asian News) ázsiai katolikus hírügynökséggel folytatott beszélgetésében a főpásztor – a dél-koreai püspöki konferencia elnöke – szól a helyi egyház elvárásairól, de olyan kényes témákról is, mint az észak-koreai helyzet, valamint a két ország egyesítésének kérdése.

Ez ugyanis továbbra is nyílt seb a koreai nép számára. „1945 óta megosztottan élünk, de ugyanaz a nép vagyunk, ugyanazt a nyelvet beszéljük, ugyanaz a kultúránk” – mondta a dél-koreai püspöki konferencia elnöke. Az észak-koreai helyzet nem tarthat sokáig – fejtette ki Kang U-il püspök. A változások belülről kezdődnek majd, és máris tapasztalhatóak a rezsim elleni lázadás elszórt, de fontos jelei. Ezek a lázadások nem politikai jellegűek, hanem a lakosság nehéz életkörülményeinek a következményei. Az éhség erősebb mozgatója a lázadásnak, mint a demokrácia és az igazságosság eszméi.

Az interjúban Csedzsu püspöke a dél-koreai helyi egyház kihívásairól is nyilatkozik. Ezek közé tartozik a koreai klérus megosztottsága, az úgynevezett „haladók” és „konzervatívok” közötti ellentét, amiről a média is hírt ad.


A főpásztor szerint nem annyira tanbeli megosztottságról van szó, mint inkább az Egyház szerepét illető különböző felfogásokról: van, aki azt szeretné, hogy az Egyház legyen jobban jelen a társadalmi kérdésekben, követve Kim bíboros, szöuli érsek példáját, aki ellenállt a katonai diktatúra idején. Mások úgy gondolják, hogy ez nem az Egyház feladata. Egyesek szerint a pápalátogatás alkalom lehetne arra, hogy ismét foglalkozzanak a társadalmi egyenlőtlenség és igazságtalanság témájával, amely főleg a fiatalokat sújtja Dél-Koreában.

A kérdést az Egyház társadalmi tanításának fényében kellene megvizsgálni, mivel ezt csak kevéssé ismerik a hívek. A püspököknek jobban el kellene kötelezniük magukat ezen a téren, de ehhez időre van szükség – mondta végül az ázsiai katolikus hírügynökségnek adott interjújában Kang U-il püspök.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria