Ferenc pápa orvosi eszközöket adományozott Zambiának

Ferenc pápa – 2020. június 2., kedd | 12:38

Lélegeztetőgépeket, orvosi eszközöket és maszkokat adományozott májusban a pápa az afrikai lakosság megsegítésére. Az ajándékot Gianfranco Gallone érsek, Zambia és Malawi apostoli nunciusa adta át az ország püspöki konferenciájának.

A kelet-afrikai püspöki konferenciák tagjainak szervezete (AMECEA) weboldalán tette közzé a hírt, hogy a zambiai nuncius május 25-én átadta a pápa adományait a püspöki kar képviselőjének. A három lélegeztetőgépet az Adam bíboros emlékére létrehozott lusakai kórház, a Chilonga Missziós Kórház és a Szent Domonkos Missziós Kórház kapta. Az ajándékkal Ferenc pápa azok szenvedését kívánja enyhíteni, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy gyógyíttassák magukat – nyilatkozta Gianfranco Gallone érsek. Hangsúlyozta, hogy a Szentatya azokért is aggódik, akik elvesztették munkájukat és nincs mit enniük.

Az adományokat Moses Hamungole, Monze püspöke vette át a zambiai püspöki konferencia nevében. Köszönetét fejezte ki Ferenc pápának, és kijelentette, hogy a lélegeztetőgépeket a három katolikus kórház legsúlyosabb betegeinél alkalmazzák majd. Az átadási ceremónián jelen volt a zambiai egészségügyi minisztérium állandó titkára is, aki elismeréssel szólt a Katolikus Egyház fontos hozzájárulásáról a jelenlegi egészségügyi vészhelyzet kezeléséhez.

A helyi katolikus egyház azonnal támogatásáról biztosította a zambiai kormányt a segélyprogramok kihirdetését követően. Áprilisban a püspöki konferencia rendkívüli alapot hozott létre a megelőzés és a betegek ellátásának finanszírozására, valamint az idősek, az értelmi és testi fogyatékkal élők, az árvák és a mélyszegénységben élők megsegítésére. A jezsuita rend is új programot indított Zambiában és Malawiban „COVID-19 jezsuita segély” névvel, amelynek célja a legsérülékenyebb társadalmi rétegek támogatása.

A 17 millió lakosú Zambiában május 29-ig összesen 1057 koronavírus- fertőzött vált ismertté, közülük 779 a gyógyultak és hét az elhunytak száma.

Az afrikai országban 2018-ban az ENSZ adatai szerint 1,2 millió ember (a felnőtt lakosság 11,3 százaléka) volt HIV-fertőzött. 48 ezer volt az új HIV-fertőzöttek száma a felnőttek és 5 ezer a gyermekek körében, illetve 17 ezren haltak meg AIDS-hez kapcsolódó betegségekben abban az évben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria