A pápa telefonon beszélt a brazil elnökkel az ukrajnai békéről és a szegénység elleni küzdelemről

Ferenc pápa – 2023. június 2., péntek | 17:47

Ferenc pápa június 1-jén szerdán telefonon beszélt Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökkel, hogy megvitassák az ukrajnai békével kapcsolatos reményeiket és a szegénység elleni küzdelmet. Az elnök meghívta a pápát, hogy másodszor is látogasson el Brazíliába.

A Szentszék Sajtóterme megerősítette a hírt a beszélgetésről, amely már délután nyilvánosságra került a brazil kormány honlapján közzétett rövid közleményben. Ebben tájékoztattak a pápa és a 77 éves politikai vezető közötti beszélgetés középpontjában álló témákról. Lula elnök a közelmúltban ismét megerősítette azt a javaslatát, hogy egy nemzetcsoport, köztük Brazília döntsön Oroszország ukrajnai háborújának békés lezárásáról. Köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért békére buzdít a „vértanúságot szenvedő” országban. A brazil kormány tájékoztatása szerint Lula elnök beszámolt a pápának az ukrajnai békekeresésben részt vevő más vezetőkkel folytatott beszélgetéseiről, sajnálatát fejezve ki a térségben tapasztalható ellenségeskedés erősödése miatt.

Lula elnök köszönetét fejezte ki a pápa szegénység elleni küzdelméért és a brazíliai katolikus egyház által az Amazonas-medence megőrzése iránt tanúsított elkötelezettségért is, amely olyan erők támadása alatt áll, amelyek ki akarják zsákmányolni a világ „zöld tüdejét”. Ez sürgető probléma a latin-amerikai országban, miután a közelmúltban erőszakos tüntetésekre került sor az őslakosok részéről, akik azt állítják, hogy elrabolták tőlük a földjüket.

A brazil kormány szerint a szerdai telefonbeszélgetésen Lula elnök egyúttal köszönetet mondott a pápának „az elmúlt években Brazília iránti szolidaritásának kifejezéséért”. Továbbá Lula elnök megvitatta Ferenc pápával a brazíliai szegénység és éhezés elleni harc megújítására irányuló törekvését. Ezután arra kérte a pápát, hogy látogassa meg a brazil nemzetet. Az intézményi honlap beszámolója szerint Ferenc pápa azt válaszolta, hogy figyelembe veszi a kérést. A látogatás lenne az argentin pápa második brazíliai útja, miután 2013 júliusában, néhány hónappal azután, hogy pápává választották, az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából Rio de Janeiróba utazott.

A közlemény szerint Lula elnököt is várják a Vatikánba valamikor ez év júniusában vagy júliusában. A brazil politikusnak nem ez lenne az első vatikáni látogatása, XVI. Benedek pápa idején 2009 márciusában járt már a Vatikánban. 2020. február 13-án visszatért, hogy találkozzon Ferenc pápával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria