A Pápai Lateráni Egyetem készül a következő tanévre

Külhoni – 2020. július 27., hétfő | 10:46

A járványügyi veszélyhelyzet után a Lateráni Egyetemen valamennyi egyházi fakultás a megszokott rendben kezdi újra működését ősszel. A diákok a korlátozó intézkedések betartásával részt vehetnek a tanórákon, és már kiosztották az ösztöndíjakat a rászoruló fiataloknak.

A március elején ideiglenesen bezárt, majd fokozatosan a digitális oktatásra és vizsgáztatásra átállt szentszéki egyetemek most mindent megtesznek azért, hogy újrakezdjék a hagyományos tantermi tanórákat a 2020/21-es tanévben. A Katolikus Nevelésügyi Kongregáció már júniusban elrendelte, hogy a pápai egyetemek a lehetőségekhez képest biztosítsák a rendes oktatást, vagyis az előadásokat, gyakorlatokat és szemináriumokat a diákok és a tanárok jelenlétével tartsák meg. Azok a pápai fakultások, melyeken teológiából, filozófiából, jogból és hasonló tárgyakból szerezhetnek a hallgatók diplomát, kövessék a helyi hatóságok által előírt valamennyi egészségügyi és biztonsági intézkedést.

A Pápai Lateráni Egyetemen is igyekeznek az új nehézségekre megfelelő válaszokat adni: olyan készülékekkel szerelték fel a tantermeket, melyek alkalmasak mind a hagyományos, mind a virtuális, vagyis interneten keresztül történő oktatásra. Emellett válságstábot állítottak fel, hogy a folyamatosan változó vírushelyzetet monitorozzák. Nem volt könnyű megszervezni az oktatók és a hallgatók munkáját az elmúlt hónapokban, de sikerült elérni a kitűzött célokat. Mindazonáltal a tanévkezdés nem mindennapi kihívást jelent majd.

A Lateráni Egyetem filozófiai karának dékánja, Philip Larrey ezzel kapcsolatban megállapította: „Ahhoz, hogy szembenézzünk az őszi kihívásokkal, számítunk a Cisco Italia (amerikai multinacionális vállalat, amely fogyasztói elektronikai berendezéseket, hálózati eszközöket, hang- és kommunikációs technológiát, valamint szolgáltatásokat tervez és forgalmaz – a szerk.) nagylelkűségére. Ők ugyanis felajánlották Webex-videokonferenciák tartására kifejlesztett programjukat, és megfelelő számítástechnikai eszközöket bocsátanak a rendelkezésünkre, hogy a tantermeket felkészítsük a vegyes oktatásra. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy közvetlenül együttműködhetünk velük, és így a hallgatóinknak megadhatjuk a megfelelő feltételeket az első szemeszterre, hogy folytassák filozófiai, teológiai, kánonjogi és polgárjogi tanulmányaikat.”

Folyamatosan együtt dolgozik a válságstábbal Vincenzo Buonomo professzor, a Lateráni Egyetem rektora is, hogy betartsák a vatikáni higiénés és egészségügyi előírásokat, valamint megfelelően biztonságos, egészséges és hatékony környezetet biztosítsanak. Külön bejáratot és kijáratot jelöltek ki a diákok számára, fertőtlenítik a közös helyiségeket, ellenőrzik a testhőmérsékletet, és kézfertőtlenítőket helyeztek el. Emellett a veszélyhelyzet idején a válságstáb új oktatási témákat dolgozott ki Ferenc pápa szándékának megfelelően: felekezetközi teológia specializáció, béketudományok és nemzetközi együttműködés, egészségpasztorációs teológia. Voltak olyan online tanórák, például a Nobel-díjas közgazdász, Muhámmád Junusz bangladesi közgazdász által tartott óra vagy a kereszténység jövőjéről szóló szeminárium a különböző keresztény egyházak részvételével, melyre nagyon sok érdeklődő volt kíváncsi a diákokon és az oktatókon kívül is.

A Lateráni Egyetemre több mint hatvan országból érkeznek hallgatók. A nehézségek dacára sok diáknak – főként külföldieknek – biztosítanak idén is ösztöndíjat és kollégiumi ellátást. Ezáltal szeretné a pápai fakultás bátorítani a fiatalokat, hogy térjenek vissza az egyetemre ősszel, remélve, hogy addigra a járványhelyzet is lehetővé teszi ezt. Elsősorban az újonnan beiratkozó hallgatók fordulhatnak ösztöndíjkérelmükkel az egyetemhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria