A papság szent kaland, kalandra fel! – Rekollekción vettek részt a győri kispapok

Hazai – 2021. március 4., csütörtök | 9:00

Marton Zsolt püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szemináriumi Bizottságának vezetője tartotta az első idei rekollekciót február 26-án és 27-én Győrben. Az egyházmegye honlapján Flehner Péter elsőéves papnövendék számolt be az eseményről.

A rekollekció péntek délután elmélkedéssel kezdődött. Marton Zsolt püspök saját életútjáról és hivatásának alakulásáról beszélt a szeminaristáknak, közben többször emlékeztetve őket arra, mennyire fontos tisztában lenniük azzal, hogy hogyan is alakult hivatásuk, hiszen fontos az alapozás, a megtérésnek azon aspektusa, hogy „nemcsak én fordulok Isten felé, hanem igyekszem az életem minden területét úgy alakítani, hogy az Krisztusra irányuljon”.

Az első alkalmon személyes beszélgetésre és gyónásra is lehetőséget biztosított a növendékek számára a főpásztor.

A program szentségimádással folytatódott, melyben a csendé volt a főszerep.

A csendben elszakadunk a világtól, önmagunktól, és csak Istenre tudunk figyelni.”

Az esti kötetlen beszélgetéss során kérdéseket lehetett feltenni, akár személyes jellegűeket, akár az előadáson hallottakkal kapcsolatosan.

A második napon az elmélkedés fő témája a papság volt. Marton Zsolt őszintén és nyíltan beszélt a kispapoknak mindazon nehézségekről, amelyekkel találkozni fognak, egyúttal arra is biztatva őket, hogy a kitartás meghozza gyümölcsét. Szavai szerint

a legfontosabb a helyes imaélet kialakítása, hiszen erre az alapra, a bensőséges istenkapcsolatra tudunk csak építkezni”.

Az imában egyszerre van jelen a bensőségesség, őszinteség és a hűség, de nem csupán jelen van, hanem segít is, hogy ezek kialakuljanak bennünk.

Az imádság mellett a szeminaristák a cölibátusról hallgathattak meg egy hosszabb lélegzetvételű tanítást. „Ez a két alapvető pillér, amit ha nem alakítunk megfelelően, akkor összedőlhet az egész építmény.”

A rekollekció püspöki szentmisével zárult, melyben buzdításként elhangzott: „A papság szent kaland, kalandra fel!”

A teljes beszámoló további fényképekkel ITT található.

Forrás: Brenner János Hittudományi Főiskola

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria