A Pázmány is részt vesz a budapesti biotechnológiai park létrehozásában

Hazai – 2019. március 27., szerda | 16:31

A Semmelweis Egyetem (SE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, valamint Józsefváros polgármestere aláírta a budapesti székhelyű Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot március 25-én Budapesten.

Merkely Béla, az SE rektora történelmi, ipar- és tudománytörténeti pillanatnak nevezte a tudáspark létrehozásáról szóló szándéknyilatkozat aláírását, amely új korszakot nyit az egyetemek, a tudomány és a felsőoktatás történetében, és közös ügye a magyar felsőoktatásnak, a versenyképes tudásgazdaságnak és a magyar tudománytörténetnek is.

A rektor kitért arra is, hogy az orvos- és egészségtudományok területén a tudás kétévente megduplázódik, és mára az egészségipar, azaz a gyógyszeripar, a biotechnológia, az orvostechnika az egyik leggyorsabban fejlődő kutatási terület a világon. Ehhez a gyorsan változó világhoz, a dinamikusan átalakuló társadalmi, egészségügyi és gazdasági igényekhez a felsőoktatási intézményeknek is alkalmazkodniuk kell, és a 21. század kihívása megköveteli az egyetemek vezetőitől, hogy intézményeiket közelítsék az iparhoz, a piac gazdasági igényeihez az egyre szélesebb körű ipari együttműködés kialakításával.

A három egyetem együttműködésének lényege, hogy egy olyan egészségipari-biotechnológiai tudásparkot hozzanak létre a VIII. kerületben, amely meghatározó szerepet vállal az orvos- és egészségtudományokhoz kapcsolódó mindennapi gyógyításban, betegellátásban gyorsan hasznosítható kutatási tudásanyag megújításában, szoros, de egyben rugalmas együttműködést alakít ki az egészségipari szereplőkkel, továbbá a kutatásfejlesztés és innováció terén kiemelten támogatja a nemzetstratégiai szempontból fontos hazai egészségipari, gyógyszeripari, biotechnológiai szektort – emelte ki Merkely Béla.

Mint mondta, ezen törekvések egybevágnak azzal a kormányzati céllal, melynek eredménye a felsőoktatás versenyképességének növelése, valamint a kutatás-fejlesztés-innováció megújítása.

Az SE rektora szerint a tudáspark segíti majd az egyetemi tudásbázison alapuló, kisebb, koncentrált, technológia-intenzív vállalatok létrejöttét is, új munkahelyeket teremtve támogatja a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint az egyetemek közötti hatékony tudás- és munkaerő-áramlást. Hozzátette, a kialakítandó science park szempontjából különösen előnyös a három egyetem földrajzi közelsége, és a különböző intézményekben megjelenő tudományágak fontos multidiszciplináris bázisa jön majd létre.

Merkely Béla úgy vélte, a tudásparkkal létrehozott tudományos együttműködésben „az értékelvű zsinórmértéket a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a nemzetstratégiai, közszolgálati szempontrendszert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, míg a magas színvonalú biomedicinális hátteret a Semmelweis Egyetem erősíti”.

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora úgy fogalmazott, az egészséges társadalom előmozdítása olyan hálózati rendszert kíván, amelyben a lakosság, az ipar szereplői és az oktatási intézmények az általuk képviselt legmagasabb tudásszinttel próbálnak egyre több hozzáadott értéket teremteni azzal, hogy nem egymás mellett, hanem együtt dolgoznak a létrehozandó tudásparkban. A rektor szerint egy ilyen jellegű tudáspark létrehozása Magyarországon azt a lehetőséget teremti meg, hogy a leginkább felívelő időszakban kapcsolódjunk be a nemzetközi irányvonalba, bevonva azokat az intézményeket, amelyek – az elért új ismeretekkel – együtt erősebbek lehetnek, mint külön-külön ebben az európai régióban. Szuromi Szabolcs köszöntőjében történelminek nevezve az aláírást, kiemelte, hogy a három egyetem együttműködése a felsőoktatás számára kitörési pontot jelent, „ahol egyszerre jelenik meg a klinikum és az akadémikum”.

Koltay András, az NKE rektora úgy fogalmazott, az egyetem mindent megtesz azért, hogy azt a speciális tudásanyagot, amit az intézményben oktatnak, beemeljék a projektbe. Örömét fejezte ki, hogy a két nagy múltú egyetem méltó partnert lát a közszolgálati egyetemben és a vele való együttműködésben.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere azt mondta, a tudáspark mérföldkő lesz az oktatás, a város és az egész ország fejlődésében, és sokat fog adni az itt élőknek, a vállalkozásoknak és az egyetemeknek.

A kerület „egyetemvárosként” büszke arra, hogy itt a legmagasabb a felsőoktatási intézmények és karok száma, és a létrehozandó tudáspark minden bizonnyal pozitív hatással lesz gazdasági, kereskedelmi és innovációs szempontból – hangoztatta a polgármester.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria