A pesti jezsuita templomban e hétvégén még nem tartanak nyilvános szentmisét

Megszentelt élet – 2021. április 16., péntek | 18:50

A budapesti Jézus Szíve-templom vezetése úgy döntött, hogy a vírushelyzetre való tekintettel, a hívek biztonsága érdekében továbbra sem tartanak nyilvános, személyes részvétellel zajló hétvégi szentmisét. Hétköznap azonban a jezsuita templomban is látogathatók lesznek a szentmisék április 19-től.

Az április 17–18-i hétvégén még nem látogathatók a vasárnapi szentmisék a Jézus Szíve-templomban, Budapesten. A vasárnapi liturgiák zárt ajtó mögött lesznek, melyeket az eddig megszokott módon közvetítenek

A döntés hátteréről, a további részletekről Horváth Árpád templomigazgató és Bellovics Gábor segédlelkész beszélt április 15-én a Facebookon élőben közvetített bejelentésben.

„Nagyon szeretnénk, ha újra megtelne ez a számunkra kedves épület fiatalokkal, idősekkel, mindenkivel, akiket szeretünk. Nagyon furcsa érzés üres padsorok előtt misézni, de (...) ezen a vasárnapon még nem tudjuk kinyitni a templomunkat” – mondta Horváth Árpád SJ.

Bellovics Gábor SJ hozzátette: „Az elmúlt napokban sokat gondolkodtunk, gyötrődtünk, és az egyházmegyei szabályokat figyelembe véve, mivel a járvány tulajdonképpen legmagasabb szintjén vagyunk, amióta elindult, kimértük, hogy hogyan tudnánk a távolságot betartani, és így alig 80-90 ember férne be a templomba. Ez egy kicsi templom sok hívővel.”

A pesti jezsuita templomban egy hétvégén normális esetben mintegy 1500-2000 ember vesz részt a vasárnapi szentmiséken. Hét vasárnapi szentmisét mutatnak be, és nincs olyan, amire ne jönne 200-300 hívő. Ezért határoztak úgy, hogy

ezen a vasárnapon még zárva lesz a pesti jezsuita templom a szertartások ideje alatt,

hétköznap azonban reggel és este is nyilvános szentmiséket tartanak.

Április 22-én jelzik majd – annak függvényében, hogyan alakul a járványhelyzet Magyarországon –, hogy ki tudják-e nyitni a következő hétvégén a Jézus Szíve-templomot Budapesten.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria