A reneszánsz kort idézték fel a markazi alkotótáborban

Megszentelt élet – 2016. augusztus 22., hétfő | 10:00

A Boldogasszony Iskolanővérek Boldog Terézia Szakkollégiuma harmadik alkalommal rendezte meg nyári táborát a Heves megyei településen augusztus 1. és 14. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kompolt Aba fejedelem korát felidézve „udvartartása”  tagjai: piktorok, muzsikusok és deákok találkoztak, hogy felelevenítsék a magyar reneszánsz vidéki főúri udvarok életét.

Az alkotótábor résztvevői a helyi, dél-mátrai hagyományokhoz kapcsolódva, a kisnánai-markazi várak egykori birtokosai, a Kompolt nemzetség „örökébe léptek”, így a táborban az udvari életben megszokott események zajlottak: az udvari káplán által celebrált közös szentmise, a szakácsok által készített étkek (köztük az almafán főtt híres Kompolt-húsosfazék) közös elköltése, felolvasások az erényekről az étkezések alatt, majd disputa a hallottakról, előadások, vetítések, koncertek és a muzsikusok alkalmi zenélései, az udvari piktorok folyamatos működése.

Idén a tábor alkotói a fejedelmi udvarház – a markazi Röptető Közösségi Ház – oszlopos tornácát díszítették reneszánsz kazettákkal, amelyeknek elkészítésében a piktorokon (Katona Ádám – Sopron, Katona György Pápa, Kolmont Enikő – Szlovákia, Felvidék, Sabau-Trifu Cristina – Szatmárnémeti, Románia, Tornay Krisztina – Debrecen) kívül az udvar egész népe részt vehetett. Az udvari muzsikusok a markazi templomban és az egri bazilikában adtak régizene koncertet, a deákok előadásai Sandro Botticelliről (Tornay Judit), Esterházy Péterről, Michelangelo költészetéről (Veress Zsuzsa), a labirintus-motívum jelentésrétegeiről a lírában (Szamkó Eszter), a katolikus egyház működésének rendszerszemléletű megközelítéséről (Guba András) szóltak.

A tábort a Boldog Terézia Szakkollégium mellett a Jablonczay Egyesület és a Stillmungus Alapítvány támogatta.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria