A roma hallgatók segítésének lehetőségeiről tanácskoztak Hajdúböszörményben

Hazai – 2021. június 15., kedd | 11:12

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán, Hajdúböszörményben tartotta soron következő közgyűlését a Roma Szakkollégiumok Egyesülete június 10–11-én. A találkozón a felzárkóztatás fontosságáról egyeztettek a szakkollégiumok igazgatói és a fenntartó egyházak képviselői, köztük Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök.

Az eseményen a mintegy 330 hallgatót tömörítő tizenegy magyarországi roma szakkollégiumot összekapcsoló Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat megalakulásának tizedik évfordulóját is megünnepelték.

A hálózatba tartozó kollégiumok közül nyolc egyházi, három pedig egyetemi fenntartású.

Gortka-Rákó Erzsébet, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának dékánja a közgyűlést megnyitó beszédében kiemelte, a mintatantervi hálók mindegyike tartalmaz olyan pedagógiai ismereteket, amelyek képessé teszik az itt végzett szakembereket arra, hogy segítsenek a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A kar igyekszik megfelelni a regionális helyzetéből fakadó kihívásoknak, segítve az itt élő hátrányos helyzetű fiatalokat. Feladatunk a befogadó felsőoktatási modell kialakítása, a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatásba kerülésének támogatása és bennmaradásuk segítése. A megváltozott társadalmi-gazdasági körülményekhez a felsőoktatásnak is alkalmazkodnia kell, minden eszközzel segíteni kell a fiatalokat a diploma megszerzésében. Szinte az összes szakunk lehetővé teszi, hogy a hátránykompenzációban meghatározó szerepet játszhasson a kar, és befogadó szemlélettel igyekszünk ezeket az ismereteket beépíteni az oktatási programokba – hangsúlyozta a dékán.

Biczó Gábor, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának tudományos dékánhelyettese, a Roma Szakkollégiumok Egyesületének elnöke elmondta, céljuk, hogy felhívják a figyelmet azokra a fiatalokra, akik nehéz körülmények között élnek és a felsőoktatás jelenti számukra az egyetlen esélyt a felzárkózásra.

Sok hátrányos helyzetű hallgatónk van, akik leginkább a pedagógiai, a szociális segítő, az egészségügyi, valamint az agrárszakmák iránt érdeklődnek. A szakkollégium révén a Debreceni Egyetem felvállalja ezeknek a fiataloknak a támogatását, hiszen egyetemi stratégiai kérdés az, hogy a vonzásrégióból minél többeket be lehessen emelni a felsőoktatásba. A demográfiai trendek miatt oda kell figyelni erre a jelenségre, ennek megfelelően az egyesület nem engedi az érintett fiatalok lemorzsolódását. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat révén pedig olyan ökumené valósult meg, amelyben az eltérő kultúrájú és múltú közösség egy nagy közös ügy érdekében átfogó szervezetként tevékenykedhet – fogalmazott a Roma Szakkollégiumok Egyesületének elnöke.

A két napon át tartó közgyűlésen bemutatkozott a hátrányos helyzetű roma fiatalok tehetséggondozásával, személyiségük, önértékelésük fejlesztésével foglalkozó Matthias Corvinus Collegium (MCC) is.

A Roma Szakkollégiumok Egyesületének tagjai megvitatták az eddigi eredményeket, tapasztalatokat, valamint az elkövetkező időszak terveiről, feladatairól egyeztettek.

Forrás és fotó: Unideb.hu/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria