A római magyar nemzeti zarándoklat szerdai programja

Ferenc pápa – 2024. április 23., kedd | 22:23

A Magyar Katolikus Egyház Ferenc pápa 2023. évi magyarországi apostoli látogatásának első évfordulója alkalmából – 2024. április 23. és 25. között – nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába. A második napon, április 24-én, szerdán 9 órakor a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában mutat be szentmisét Udvardy György veszprémi érsek.

Ferenc pápa 41. apostoli útjaként 2023. április 28. és 30. között látogatást tett Magyarországon. A háromnapos út során Budapesten találkozott a politikai és vallási vezetőkkel, a papsággal, a fiatalokkal, a szegényekkel, a menekültekkel és az egyetemi élet képviselőivel. Látogatása során számos közvetlen gesztust tett, amellyel a nem hívők szívét is megérintette.

A látogatásról szóló cikkeinket ITT találják.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát a nagy hatású látogatás arra indította, hogy a Szentatyának való köszönet jeleként az apostoli út első évfordulójához kapcsolódóan nemzeti zarándoklatot vezessen Rómába. Információink szerint csoportos és egyéni úton ezerötszáz zarándok érkezett az Örök Városba, hogy a főpásztorok vezetésével felkeresse a pápai bazilikákat, és magánkihallgatáson találkozzon Ferenc pápával.

A nemzeti zarándoklat második napján, április 24-én, szerdán 9 órától a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában (San Paolo fuori le mura) gyűlnek egybe a zarándokok, ahol 10 órakor Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese mutat be szentmisét a Népek Apostolának szentelt templomban.

A helyszín Róma második legnagyobb bazilikája, amelynek 4–5. századi épülete 1823-ban leégett, ám eredeti formájában építették újjá, így a tág terű, öthajós templom hűen felidézi az ősi római bazilikák hangulatát és lelkiségét.

A szervezők szeretnék, hogy a zarándoklat a találkozás alkalma is legyen, ezért a szertartásokhoz kapcsolódva a csoportos és egyéni zarándokok hosszasabban együtt lesznek a pápai bazilikákban és azok környékén.

A szervezők valamennyi résztvevő figyelmét felhívják, hogy biztonsági okokból az összes nagy római bazilikában, valamint a VI. Pál teremben biztonsági ellenőrzésre kerül sor (pl. szúró-vágó eszközt stb. nem lehet bevinni, illetve vizet csak műanyag palackban), ezért az adott programra megfelelő időben (legalább egy órával annak kezdete előtt) szükséges megérkezni.

A szentmiséken koncelebráló papokat kérik, hogy a szentmisére a rendjüknek megfelelő liturgikus ruhát szíveskedjenek magukkal vinni (alba+stóla).

A Pápai Ház Prefektúrájának tájékoztatása szerint a Szentatya, Ferenc pápa 2024. április 25-én, csütörtökön kihallgatáson fogadja a római nemzeti zarándoklat résztvevőit a vatikáni VI. Pál teremben.

Belépés reggel 7 órától lehetséges a Piazza del Sant’Uffizio irányából, amely a Szent Péter tér bal oldali oszlopsorán kívül található, azaz a Szent Péter térre nem kell bemenni. Az esetlegesen elhúzódó biztonsági átvizsgálás miatt ajánlott 7.30-ig megérkezni a bejárathoz. A Szentatya előreláthatólag 8.30-kor kezdi a kihallgatást.

A korábban kiosztott zarándokkendő viselése kötelező, annak hiányában a biztonsági szolgálat nem tud beengedni senkit. A pápai kihallgatást követő szentmisére, amelynek Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz a főcelebránsa, szervezési okokból kizárólag a VI. Pál teremben részt vevők léphetnek be, akiket közvetlenül onnan fognak a bazilikába átkísérni.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat; Vatikáni Rádió

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria