A Segítő Szűz Máriát köszöntötték a turbéki búcsún

Hazai – 2018. szeptember 12., szerda | 9:43

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be a turbéki búcsú szentmiséjét szeptember 9-én. A közel félezer ünneplő hívő Szigetvárról és a környező falvakból, valamint Csáktornyáról és Túrmezőről érkezett. Az olvasmány horvátul is elhangzott.


Szigetvár határában magányosan áll a turbéki Segítő Szent Szűz-kegyhely. A plébániát a hosszú török uralom után építették azok, akik a 18. század elején Szigetváron és a zselici dombok között leltek új hazára. Lemásoltatták a passaui Segítő Szent Szűz-oltárképet, amely ma is a templom ékessége.

A 18. század közepe óta a turbéki búcsúban – amelynek napja az időbeli közelség okán Kisboldogasszony napjához éppúgy kötődött, mint a török kor utáni újrakezdésre emlékeztető Segítő Szűz Mária-ünnephez – találkoztak a szigetváriak a zselici és ormánsági rokonokkal és barátokkal. A templomban vagy a templom előtti téren az 1970-es évek végéig szeptember második vasárnapján rendre szentmisét mutattak be, ezzel emlékeztek Zrínyi Miklós 1566. szeptember 7-i mártírhalálára és az oszmán uralom utáni újrakezdésre. A búcsút 2016-ban a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” emlékévben sikerült feleleveníteni, majd a hagyomány 2017-ben is folytatódott.

Idén a szentmisét Kiss-Rigó László püspök mutatta be. Szentbeszédében emlékeztetett a hely történelmére, a kereszténység győzelmére az iszlám felett, Zrínyi Miklós hősiességére. Hangsúlyozta, hogy mindezt a magyarság Szűz Mária segítségével érte el. Nem véletlen, hogy a keresztény naptárban kiemelt hely illeti meg Máriát, születésnapja, valamint elszenderülése és mennybevétele napjai is kiemelkedő ünnepek. A keresztény világ régóta közbenjárójának tartja Máriát a bajban.

Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből idézve a főpásztor kiemelte, az Istent szeretőknek minden a javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket. Kiss-Rigó László rámutatott, hogy ez a hívők boldogságának titka: Isten szeretettel fordul feléjük, hogy megvalósítsák szabadságuk meghagyásával mindazt, amit róluk elrendelt.

A külföldiek talán nem értik, hogyan lehet nekünk, magyaroknak két olyan nemzeti ünnepünk is – március 15. és október 23. –, amely legyőzetésünkről szól. Nem értik, hogy a jó célért való küzdelemben a vesztes végül győz, miként ezt az 1867. évi kiegyezés vagy az 1990-es rendszerváltozás is mutatja. Szűz Mária élete is tele volt szenvedéssel és fájdalommal, de megértette az isteni akaratot, és elnyerte a boldogságot – fogalmazott a szónok..

Máté evangéliumának aznapi üzenetéről (Mt 1,1–16.18–23) – amelyben az evangélista felállítja Jézus családfáját pogányokkal, bűnösekkel és másokkal tarkítva – a püspök azt emelte ki, az ősök felsorolása azt üzeni a világnak, hogy Jézus nem csupán a vallásosak, hanem az egész emberiség egyetemes megváltója. Ezt minden kereszténynek tudnia kell, de azoknak is, akik elhagyták Isten keresését, mert ez nekik is gyökerük. Ha ezt elfelejtik vagy szétzúzzák, azzal a saját maguk világát rombolják le.

A hívők útja Isten akaratának követése szabad akarattal, és ez egyben a történelem útja is. S az a többlet, amellyel ők rendelkeznek, biztosítja, hogy megmaradjon a becsület, a munka tisztelete, a család szentsége és a nemzet boldogulása. S mindez nem más, mint a hívők tanúságtétele Szűz Mária segítségével – tette hozzá Kiss-Rigó László.

A szentmisét követően Király József, a szigetvári Szent Rókus-templom plébánosa szeretetvendégségre hívta a búcsú résztvevőit a kegytemplom kertjébe.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria