A segítségnyújtás éve – A Máltai Szeretetszolgálat ukrajnai menekülteket segítő tevékenységéről

Hazai – 2023. február 24., péntek | 12:21

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy év alatt 115 ezer menekültnek nyújtott segítséget, és 570 tonna árut vitt 570 millió forint értékben Ukrajnába. Egy év elteltével is folyamatos, 24 órás ügyeletet tart a határon a szervezet, illetve több ezer Magyarországon tartózkodó menekült beilleszkedését segíti, ezen belül 170 ukrán család magyarországi letelepedését támogatja integrációs programjával.

Az ukrajnai háború kitörése óta eltelt év során végzett máltai segítő munkát a szeretetszolgálat új weboldalán részletesen is megismerhetik.

Az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek közül több tízezren a beregsurányi segítő ponton, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai mellett élték át, hogy a menekülés véget ért, immár biztonságban vannak. A másfél hónapon át tartó első menekülthullámban naponta 1200 ember érkezett Beregsurányba. Bár a számuk később jelentősen lecsökkent, a szervezet még egy év után is 24 órás ügyeletet tart fenn a határon, és fogadja az érkezőket.

A szeretetszolgálat Budapesten és több településen is ideiglenes szállást működtetett, ahol hosszabb-rövidebb időre megpihenhettek az úticél nélkül érkezők. Miközben a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodott a menekültekről, kisbabák születtek, szétszakadt családok találtak egymásra, betegek gyógyultak... A menedékhelyen lehetőségük nyílt átgondolni a sorsukat érintő kérdéseket, megtervezni a jövőjüket.

A tovább nem utazó családok Magyarországon maradásukhoz és a beilleszkedésükhöz kaptak támogatást. Tízezrek részesültek a mindennapos életüket megkönnyítő adományokból, 170 ukrán család pedig egyéves integrációs programba kapcsolódott be, hogy a későbbiekben saját keresetükből legyenek képesek eltartani magukat, miközben gyermekeik beilleszkednek a magyarországi óvodák, iskolák közösségeibe.

Az Ukrajnában maradó belső menekültek ellátására átszállított adományok értéke 570 millió forint. A szeretetszolgálat segítő programjaihoz több mint 7 ezer támogató járult hozzá. Voltak napok, amikor négypercenként érkezett valamilyen felajánlás. Az adományok jellemzően a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jutottak el a rászorulókhoz, de Ukrajna távolabbi településeire is indultak adománnyal megrakott konvojok. A szállítmányokat a szükségletek alapján állította össze a Máltai Szeretetszolgálat, a kéréseknek megfelelően vitt egészségügyi eszközöket, tábori felszereléseket, illetve áramfejlesztőket a folyamatosan szállított élelmiszerek mellett.

Amikor a legtöbb menekült érkezett, naponta 400 ember végzett önként vállalt munkát a segítő programokban. A menekültek ellátása idővel rendszerezett munkafolyamattá vált, az önkénteseket főállású dolgozók váltották fel. Egy év után 90 családsegítő, tolmács és szociális munkás gondoskodik az ukrajnai családokról, a munka folytatásához pedig telepíthető konténerek, járművek és felszerelések állnak készenlétben.

A menekülteknek nyújtott támogatások során a Máltai Szeretetszolgálat több újítást is bevezetett a tömegeket kiszolgáló karitatív munkában, széles körben alkalmazni kezdte például a humanitárius kártyát. A speciális bankkártya célzott támogatást tesz lehetővé, mivel csak az előre beállított termékkör vásárlását engedélyezi, menekültek ezzel jellemzően élelmiszert, gyógyszert és ruhaneműt vásárolhattak.

A segítő munkáról készült részletes beszámoló ITT letölthető.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria