A Sík Sándor nevét viselő cserkészcsapatok találkozójával ünnepeltek Tardoskedden

Külhoni – 2019. november 28., csütörtök | 9:00

Az MKPK Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata és a tardoskeddi 60. Számú Sík Sándor Cserkészcsapat rendezte meg a neves piarista szerzetes, költő emlékére szervezett rendezvénysorozat záróeseményét november 23-án a felvidéki Tardoskedden. A szentmisét és kulturális gálaműsort magában foglaló rendezvény egyúttal a Sík Sándor nevét viselő cserkészcsapatok találkozója is volt.

A program szentmisével kezdődött, amelyet Michalovič Viliam plébános köszöntője után a Marosszentgyörgyről érkezett Baricz Lajos és a jelenleg Alsóbodokon szolgáló Puss Sándor jezsuita szerzetes mutatott be.

A zenei szolgálatot Lantos Borbély Katalin látta el, aki korábban a Kicsi Hang együttesben énekelt, jelenleg a For You a cappella énekkar tagja.

„Az életünk tele van tragédiákkal, de Krisztus a mi királyunk; nem szabad feladnunk a reményt, a hitet és a szeretetet” – fogalmazott szentbeszédében Puss Sándor, utalva ezzel a tíz nappal korábban Nyitra közelében történt, tizenkét – azóta már tizenhárom – halálos áldozatot követelő autóbuszbalesetre. A híveket arra biztatta, imádkozzanak azért, hogy a fiatalok megőrizzék tisztaságukat, egyszerűségüket, és hogy tudjunk összefogni, kitartani a jóban és a szeretetben.

A szentmisét gálaműsor követte a faluházban. Száraz Bernadett, a tardoskeddi 60. Számú Sík Sándor Cserkészcsapat parancsnoka köszöntötte a jelenlévőket.

Örömét fejezte ki, hogy Kastl, Bécs, London, Innsbruck, Párizs és Genf után Tardoskedden zárul a Sík Sándorra emlékező műsorok sora; valamint azért, hogy három, Sík Sándor nevét viselő cserkészcsapat, a budapesti, a szombathelyi és a tardoskeddi csapatok tagjai találkozhatnak egymással ez alkalommal.

Tóth Marián, Tardoskedd polgármestere arról beszélt, hogy napjainkban, amikor az oktatásügy sok problémával küzd, mindennél fontosabb az erkölcsi és a hitbéli példamutatás. Ebben járt elöl Sík Sándor, aki keresztény szellemiségben nevelte a fiatalokat, és arra tanította őket, hogy az így kialakított értékrendet a társadalom javára fordítsák.

A cserkészek ezután együtt énekelték el a cserkészindulót, amelynek szövegét Sík Sándor írta; majd a csapatok bemutatkozása következett.

Az esemény Baricz Lajos marosszentgyörgyi papköltő és plébániájának Simon Kinga kántor által alapított és vezetett Szent Cecília Együttese előadásával folytatódott. Az együttes november 22-én, Szent Cecília emléknapján ünnepelte megalakulásának tizenötödik évfordulóját. Ez alkalomból a tardoskeddi ünnepen szintén jelen lévő Kovács Nóri énekes köszöntötte őket. Baricz Lajos atya is elhozta verseit, melyek közül többet kifejezetten erre az ünnepre írt. Versek, megzenésített költemények hangzottak el a műsor hátralévő részében.

Az agapé után az ünneplők egy része visszatért a templomba, csatlakozva a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében szervezett világméretű szentségimádáshoz. Baricz Lajos atya vezetésével dicsőítették az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust. A szentségimádás után Krisztus Király vasárnapja előesti szentmiséjét ünnepelték.

A tardoskeddi rendezvény a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatának 1 Plusz 1 Misszió programja keretében szervezett, Sík Sándor születésének 130. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat Kastl, Bécs, London, Innsbruck, Párizs és Genf utáni hetedik állomása, egyben záróeseménye volt.

Szöveg: Varga Gabriella

Fotók: Mészáros Imre, P. Anita Réka és Varga Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria